aA
Klausimas

Laba diena, norėčiau sužinoti, ar yra vienkartinės kontraceptinės priemonės. Ar jos kenksmingesnės už tas, kurios naudojamos nuolat? Girdėjau, kad jose yra didesnis hormonų kiekis. Ar tai tiesa? Kaip galima patikimiau apsisaugoti, nenaudojant viso kontraceptikų kurso, jei lytiniai santykiai yra reti?

Su pagarba, Rasa

Atsakymas

Jeigu tik vienų lytinių santykių metu nenaudojamos apsaugos priemonės, dėl to gali pastoti kas penkta - dvidešimta moteris (tikimybė priklauso nuo to, kurią ciklo dieną tai įvyko). Deja, gyvenime būna situacijų, kai apsisaugojimo nuo pastojimo priemonės laiku arba tinkamai nepanaudojamos: plyšta prezervatyvas, užmirštama laiku išgerti kontraceptines tabletes, lytiniai santykiai įvyksta prieš valią ir t.t. Tokiais atvejais moterims reikia ekstrinės kontracepcijos. Jei su partneriu susitinkate retai, Jums tada patarčiau šį metodą naudoti.

Vienkartinė hormoninė dozė yra didesnė, tačiau retai naudojant šį metodą pavojaus organizmui nėra. Kartais atsiranda kraujavimas iš gimdos, padidėja krūtų jautrumas, kai kurioms sukelia pykinimą, vėmimą.

Eugenija

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.