aA
Klausimas: Buvę sutuoktiniai (oficialiai išsiskyrę) įsigijo butą po 1/2 lygiomis dalimis. Yra nepilnamečių vaikų. Noriu sužinoti, ar po mirties (vieno iš buvusių sutuoktinių) butas automatiškai atitenka vaikams ar į tą 1/2 dalį gali kėsintis giminaičiai, kokius dokumentus reikia sutvarkyti, kad po mirties nebūtų jokių problemų?
Atsakymas: Turtas yra paveldimas pagal įstatymą ir pagal testamentą. Jei jūs nesudarysite testamento, po jūsų mirties turtas bus paveldėtas pagal įstatymą.

Civilinio kodekso 5.11 str. nustato įstatyminių įpėdinių eiles. Pirmoje įstatyminių paveldėtojų eilėje yra palikėjo vaikai, antroje - tėvai ir vaikaičiai, trečioje - seneliai ir provaikaičiai, ketvirtoje - broliai, seserys ir taip toliau. Jūsų atveju, giminaičiai (broliai, seserys ir pan.) teisę paveldėti turtą įgaus tik nesant pirmos eilės įpėdinių (jūsų atveju - vaikų) arba jiems nepriėmus ar atsisakius palikimo, taip pat tuo atveju, kai iš visų pirmos eilės įpėdinių atimta paveldėjimo teisė.

Testamentu jūs galite konkrečiai nustatyti, kas ir kokį turtą paveldės. Į testamentą gali būti įrašyti ne tik jūsų vaikai ar giminaičiai, bet ir kiti asmenys, taip pat ir įmonės, organizacijos ar valstybė. Jei palikimo atsiradimo momentu (t.y. vieno iš sutuoktinių mirties momentu) vaikams dar yra reikalingas išlaikymas, tai, nepaisant testamento, jie paveldės pusę tos dalies, kuri kiekvienam iš jų tektų paveldint pagal įstatymą (privalomoji dalis), jeigu testamentu neskirta daugiau. Norėdami sudaryti testamentą, kreipkitės į notarą.

Pateikta informacija yra bendro pobūdžio, ja neturi būti remiamasi kaip galutine teisine nuomone, oficialia konsultacija ar patarimu. Už straipsnių, komentarų, konsultacijų panaudojimą atsakingas pats paslaugos vartotojas.