aA
Seimo kairiosios opozicijos atstovas teigia, jog nedarbo problemą kaime išspręstų padidėjęs maisto produktų eksportas ir jų vartojimas vidaus rinkoje.
Mykolas Pronckus
Mykolas Pronckus
Socialdemokratinės koalicijos frakcijos atstovas, Kaimo reikalų komiteto narys Mykolas Pronckus spaudos konferencijoje antradienį sakė, jog aukščiausieji šalies vadovai turėtų padėti daugiau pastangų, kad būtų atvertos Rytų ir Vakarų rinkos.

Be to, jis ragino įvesti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatas, kurios pagyvintų žemės ūkio produkcijos vartojimą vidaus rinkoje.

M. Pronckaus teigimu, lietuviški maisto produktai į Europos Sąjungos valstybes neeksportuojami ne todėl, kad yra nekonkurencingi, o todėl, kad jie ten nereikalingi.

Nors su ES yra pasirašyta laisvosios prekybos sutartis, tačiau lietuviškiems maisto produktams yra nustatytos įvežimo kvotos. Dabartinės kvotos, M. Pronckaus teigimu, gali patenkinti tik kelių Lietuvos rajonų eksporto poreikį.

Norint padidinti eksportą į Rytus, parlamentaro nuomone, reikia pasirašyti "tam tikrus susitarimus", pirmiausia dėl muitų sumažinimo.

Vartojimą vidaus rinkoje, jo teigimu, būtų galima padidinti sumažinus PVM tarifą maisto produktams nuo 18 proc. iki 9 proc. bei taikant mokesčių lengvatas parduodant maisto produktus kai kurioms institucijoms, pavyzdžiui kariuomenei arba vaikų darželiams.

Parlamentaro teigimu, 2000 m. gegužės mėn. statistikos duomenimis, darbo neturėjo 70,5 tūkst. (11 proc.) kaime gyvenančių žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.