aA
"Lisco" privatizavimas yra ydingas ir pažeidžiantis Lietuvos nacionalinius interesus, teigia įtakingi Klaipėdos politikos ir mokslo veikėjai. Pareiškime teigiama, kad Vyriausybės nurodyti sutarties dėl "Lisco" privatizavimo sąlygų pakeitimai tėra kosmetiniai ir jokiu būdu nekeičia sandorio esmės - laivynas ne privatizuojamas, o "parduodamas išvežimui".
Kaip žinoma, prieš Seimo rinkimus skelbtose Naujosios sąjungos (socialliberalų) programinėse nuostatose buvo rimtai abejojama, ar reikia parduoti pelningą įmonę, kurios laivai dirba nuolatinėse linijose. Socialliberalai teigė, kad "Lisco" privatizavimas kenksmingas vežėjams ir tranzitui per Lietuvą.

Pareiškimo autoriai reikalauja nutraukti "bet kokias naujas manipuliacijas" siekiant atgaivinti neįvykusią "Lisco" pardavimo sutartį ir spręsti Lietuvos laivybos bendrovių likimą, atsižvelgiant visų pirmą į nacionalinius šalies interesus.

Praėjusią savaitę Vyriausybė nutarė iš karto po Naujųjų metų tęsti derybas su "Lisco" pirkėju dėl papildomų sutarties sąlygų. Derybos turėtų būti baigtos iki vasario 15 dienos, tačiau manoma, kad papildoma sutartis bus pasirašyta iki sausio pabaigos.

Danijos laivybos bendrovė "DFDS Tor Line" antradienį patvirtino esanti pasiruošusi tęsti derybas su Lietuvos Vyriausybe dėl "Lietuvos jūrų laivininkystės" ("Lisco") pirkimo-pardavimo sutarties.

"DFDS Tor Line" jau perima Olandijos bendrovės "B. B. Bredo B. V." ir jos vadovaujamo konsorciumo narių teises ir pareigas - netrukus partnerio pakeitimas juridiškai turėtų būti įteisintas ir Lietuvoje.

Pareiškimo autoriai teigia, jog yra būtina Seime priimti Lietuvos nacionalinę laivybos koncepciją, nustatančią svarbiausius ilgalaikius šalies jūrinės politikos tikslus ir jų įgyvendinimo priemones.

Taip pat reikalaujama sprendžiant esminius klausimus dėl laivyno ir kitų jūrinio komplekso įmonių, visais atvejais atsižvelgti į jūrinių specialistų nuomonę ir Klaipėdos miesto bei jo gyventojų interesus.

Anksčiau Rolando Pakso vadovaujama Vyriausybė, pasinaudodama tuo, jog "Lisco" pirkėjas "B.B.Bredo B.V." iki nustatyto termino neįvykdė privatizavimo sutarties sąlygų, sustabdė laivybos įmonės "Lisco" privatizavimo procesus.

Pareiškimo autorių nuomone, pagal naujas sąlygas R. Pakso Vyriausybės rengiamas "Lisco" privatizavimas išlieka ydingas, o nurodyti sutarties sąlygų pakeitimai tėra kosmetiniai ir jokiu būdu nekeičia sandorio esmės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.