aA
Donatas Banionis
Donatas Banionis
© "Lietuvos žinios"
Vakar į J.Miltinio dramos teatre vykusią Santarvės fondo premijos įteikimo ceremoniją susirinkusiems žiūrovams šiemetinis premijos laureatas aktorius D.Banionis pranešė pasitraukiąs iš teatro.

Teatrui skyręs 60 metų D.Banionis aiškino, kad tokį žingsnį jį privertė žengti pataisytas Pensijų įstatymas, numatantis žymų socialinių išmokų dirbantiems pensininkams sumažinimą.

Aktoriui, gaunančiam valstybinę 550 litų pensiją, dirbti teatre neapsimoka. "Jeigu būsiu reikalingas, vaidinsiu veltui", - sakė D.Banionis. Prašydamas nedramatizuoti situacijos aktorius citavo Marcelo žodžius iš W.Shakespeare'o "Hamleto": "Kažkas papuvę šitoje danų karalystėje".

Premijos

"Šiandien menas gyvena ne pačius geriausius laikus. Valstybė nori praturtėti legalizuodama prostituciją ir lošimo namus. Atvirai neigiamos padorumo ir moralės tradicijos", - per apdovanojimą kalbėjo D.Banionis, cituodamas garsių klasikų žodžius.

Aktoriui vakar buvo įteikta septintoji Santarvės fondo premija - Baltojo angelo statulėlė, piniginė premija ir pažymėjimas.

Ankstesni Santarvės fondo laureatai - Prezidentas Algirdas Brazauskas, monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas, profesorė Viktorija Daujotytė, poetas Justinas Marcinkevičius ir Tėvas Stanislovas - šiųmetiniam laureatui atsiuntė sveikinimo telegramą. Per apdovanojimo ceremoniją tylos minute buvo pagerbtas dar vienas laureatas - jau miręs kardinolas Vincentas Sladkevičius.

Beje, Prezidentas A.Brazauskas net du kartus skambino D.Banioniui į namus ir atsiprašė, kad negali atvykti į J.Miltinio dramos teatre surengtas iškilmes. D.Banionį telefonu taip pat pasveikino Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.

Kiti Lietuvos valdžios atstovai aktoriaus neprisiminė. Tuo tarpu apdovanojimo įteikimo ceremonijoje J.Miltinio dramos teatre dalyvavo Rusijos ambasados Lietuvoje kultūros atašė Vladimiras Prokopovičius.

Problemos

Tai, kad D.Banionio nuopelnai Lietuvoje vertinami kukliau nei kitose šalyse, pažymėjo ir Santarvės fondo steigėjas Julius Kazėnas, sakydamas pagrindinę sveikinimo kalbą. Beje, problemos slegia ir patį šiais metais suskilusį Santarvės fondą.

J.Kazėnui priekaištaujama, kad pernykštis Santarvės fondo laureatas Tėvas Stanislovas iki šiol negavo nei žadėtų dešimties tūkstančių litų, nei kitokios paramos. Vakar LŽ nepavyko sužinoti, ar Santarvės fondo parama vienuolį pagaliau pasiekė. Pats J.Kazėnas tikino, kad Tėvas Stanislovas jam "atleido", o žiniasklaidą kaltino per dideliu dėmesiu Santarvės fondui. Kokią sumą D.Banionio apdovanojimui skyrė Panevėžio ir aplinkinių rajonų verslininkai, J.Kazėnas nutylėjo. Jis teigė, jog mylimam aktoriui norėtų įteikti ir milijoną eurų, tačiau dėlto reikėtų apiplėšti banką.