aA
Pusiaujo Gvinėjos paleistas Lietuvos laivas "Rytas" pasiekė Kamerūną ir laukia, kol bus laisva Dualos uosto krantinė. Kaip jau skelbta, trečiadienį Pusiaujo Gvinėja paleido keturiasdešimt parų Malabo uoste laikytą ir nelegalia žvejyba kaltintą Lietuvos laivą "Rytas" bei jo įgulą.
"Rytas" iš Pusiaujo Gvinėjos išplaukė trečiadienį apie 17 valandą, o ketvirtadienį pasiekė Kamerūną, kur turi būti iškrautas laive esantis krovinys.

Kaip BNS sakė laivo operatorės bendrovės "Baltic Atlant Shipping" atstovas Bronius Bikulčius, nors laivas "Rytas" pasiekė Kamerūną, tačiau dar neprisišvartavo Dualos uoste, nes laukia, kol atsilaisvins krantinė.

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, Pusiaujo Gvinėja laivą ir jo įgulą paleido atsižvelgdama į Lietuvos diplomatines pastangas.

"Ryto" kapitonas Valentinas Malychinas pasirašė dokumentą, įsipareigodamas, kad ūkinis ginčas bus tęsiamas tarptautiniu teisiniu keliu.

Paleidus laivą, Pusiaujo Gvinėjos uosto valdžia reikalavo sumokėti 44 tūkstančius JAV dolerių už laivo vilkimą, peršvartavimą ir kitas paslaugas.

Ketvirtadienį B. Bikulčius BNS tvirtino, jog l aivo savininkai Pusiaujo Gvinėjai nieko nesumokėjo.

"Laivo savininkas net nedavė jokių garantijų, kad bus sumokėta nors viena jų reikalaujama suma", sakė B. Bikulčius.

Pasak laivo operatorės atstovo, iškrovęs krovinį, laivas plauks į Mauritaniją ir vėl grįš į Dualą.

"Jei Pusiaujo Gvinėja bus nenubausta už šitą dalyką (laivo sulaikymą - BNS), lieka grėsmė, kad laivą gali sustabdyti dar kartą ir vėl tą patį padaryti. Krovinio dalį tai jie paėmė, nuostolių patyrė tiek laivo savininkas, tiek krovinio savininkai", sakė B. Bikulčius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.