aA
Vengrijos parlamentas antradienio vakarą paskutiniame metų posėdyje priėmė reklamos įstatymo pataisą, visiškai uždrausiančią reklamuoti tabako gaminius ir alkoholį.
Cigarette
Iki šiol šių prekių reklama buvo draudžiama tik radijuje ir televizijoje.

Nuo 2001-ųjų liepos 1 dienos tabako ir alkoholio nebus galima reklamuoti laikraščiuose ir žurnaluose, o nuo 2002 metų sausio 1-osios - reklaminiuose plakatuose. Be to, parlamentarai pritarė draudimui reklamuoti sekso pramonės gaminius ir paslaugas.

Visiškas tabako reklamos uždraudimas Vengrijoje buvo netikėtas reklamos atstovams. Apie tokius konservatorių vyriausybės planus sužinota tik prieš savaitę, kai vienas parlamentaras pateikė parlamentui atitinkamą pasiūlymą ir jis buvo priimtas. Antradienio vakarą parlamentas dar kartą pritarė visai įstatymo pataisai.

Reklamos atstovai baiminasi, jog vien tik kitais metais dėl reklamos draudimo jie praras 2,5 milijardo forintų (apie 40 milijonų litų) įplaukų. Kritikai netikėtose įstatymo pataisose įžvelgia ir vyriausybės ketinimus daryti spaudimą nepriklausomiems laikraščiams ir žurnalams.

Įstatymas numato išimtį "Formulės-1" varžyboms Vengrijoje, kurias finansuoja didelis tabako koncernas. Ekonomikos ministras gali išimties tvarka suteikti jam leidimą reklamuoti cigaretes.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.