aA
Internetas greičiau yra ne informacijos magistralė, o vienpusio eismo gatvė, vedanti į daugybę aklaviečių. Atlikus interneto struktūros tyrimą paaiškėjo, kad tinklas labai dažnai siunčia eismą į vieną pusę, o naršytojus – į svetaines, kurios neturi nuorodų į kitas.
"IBM", "Compaq" ir "Altavista" tyrinėtojai, atlikę vieną išsamiausių interneto jungčių tyrimų, nustatė 1,5 milijardus nuorodų tarp 200 milijonų skirtingų tinklapių.

Šio tyrimo rezultatai paneigė ankstesniųjų išvadas, kad bet kurį tinklapį iš bet kurio kito tinklapio galima pasiekti daugiausia 19 žingsnių. Atlikus tyrimą paaiškėjo, jog Voratinklis yra labiau supainiotas, nei manyta.

Nors kai kurios svetainės yra stipriai surištos, kitos neturi nuorodų toliau, o kai kurių apskritai beveik neįmanoma rasti.

Tyrimas parodė, jog maždaug 30 proc. svetainių sudaro stiprų, glaudžiai surištą branduolį, kuriame dažniausiai ir lankosi paieškos sistemos. Už šio branduolio esančios svetainės yra daugiau ar mažiau izoliuotos.

Tyrinėtojai atrado, jog 24 proc. svetainių turi nuorodas į branduolį, kitus 24 proc. svetainių galima pasiekti iš branduolio.

Galiausiai, 22 proc. svetainių yra izoliuotos nuo branduolio ir yra lyg draugų ar specialių pomėgių grupių salos. Taigi, 46 proc. tinklapių veda į aklavietę.

Tyrimo rezultatai rėmėsi ir paieškos bendrovės "Inktomi" darbu, registruojant nuorodas tarp tinklapių. “Inktomi” užregistravo maždaug 1,4 milijardo tinklapių.

Pasirodė, jog 30 proc. jų yra paprasčiausios šiukšlės ar kompiuterių sugeneruotas turinys bei tai, kas žmonių visiškai nedomina.

Tyrimas paneigė Notre Dame universiteto padarytas išvadas, jog daugiausia 19 paspaudimų galima nukeliauti iš vieno Voratinklio galo į kitą.

Pasirodo, jog gali prireikti ir šimtų paspaudimų kai kuriems tinklapiams pasiekti, o kai kurie yra apskritai nepasiekiami.

Tyrimo rezultatai bus pristatyti 9-ojoje Tarptautinėje WWW konferencijoje, kuri rengiama šią savaitę Amsterdame.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.