aA
Pastarojoje savo ataskaitoje Vašingtone įsikūręs Karnegio fondas patarė NATO atidėti Baltijos valstybių priėmimą iki 2005 metų. Kitu atveju tai gali turėti neigiamos įtakos NATO ir Rusijos santykiams. Apie tai rašoma Estijos dienraščio "Postimee" publikacijoje.
Ataskaitos autoriai yra įsitikinę, kad per praėjusį dešimtmetį NATO ir Rusijos santykiai gerokai atšilo ir todėl abiem šalims reikalingas atokvėpis, būtinas saugaus bendradarbiavimo pagrindui įtvirtinti. O tai reiškia, kad Baltijos valstybės turėtų kiek palūkėti siekdamos narystės Šiaurės Atlanto sutarties bloke.

Pranešime užsimenama ir apie vienos iš trijų Baltijos kaimynių pasirengimą tapti NATO nare jau 2002 metais.

"NATO neturi diskriminuoti Baltijos valstybių vien tik dėl prieš šešiasdešimt metų įvykusios Sovietų Sąjungos aneksijos", teigia ataskaitos autoriai. "Ir vis tik NATO plėtra į buvusias Tarybų Sąjungos teritorijas neturėtų prasidėti anksčiau nei 2005 metais".

Beje, Karnegio fondo išvadose nepateikiama jokių įtikinamų įrodymų, jog NATO ir Rusija sugebės per tą laiką sukurti normalius darbo santykius.

"Bet galima garantuoti, jog Baltijos valstybių priėmimas 2002 metais gali išprovokuoti didelį ir ilgalaikį Rusijos priešiškumą, o tai pažeistų ir pačios Rusijos, ir Vakarų valstybių, ir Baltijos šalių interesus", - skelbiama ataskaitoje.

Pirmasis MATO plėtros etapas buvo kiek ankstyvas, mano Karnegio fondo politologai, nes nei Lenkijai, nei Vengrijai, nei Čekijos Respublikai realus pavojus negrėsė.

Gruodžio 7 d. viešai paskelbtos devynių Karnegio fondo ekspertų ataskaitos "Atsinaujinimo planas" tikslas - patarti naujajai JAV administracijai planuojant savo santykius su Rusija. Be patarimo atidėti Baltijos valstybių priėmimą į NATO, JAV politologai siūlo didinti paramą Rusijai padedant jai naikinti branduolinių ginklų atsargas, užtikrinti saugumą Kaukaze ir Centrinės Azijos respublikose. Tačiau Rusija privalo laikytis įsipareigojimų, numatytų priešraketinės ginkluotės apribojimo sutartyse.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.