aA
Organizacija rėmėsi duomenimis, gautais iš kelių buvusių Černokozovo stovyklos belaisvių.

Ši įtakinga nevyriausybinė institucija savo tinklalapyje internete taip pat paskelbė, kad pastarosiomis savaitėmis rusų pajėgos sulaikė šimtus civilių čečėnų, daugiausia vyrų, ir išreiškė susirūpinimą dėl jų likimo.

"Tai, kas vyksta šiose filtravimo stovyklose, yra nenusakoma", pareiškė ŽTS Europos ir Vidurinės Azijos skyriaus direktorė Holly Cartner (Holi Kartner).

Trys buvę belaisviai sausio viduryje buvo sulaikyti prie įvairių Čečėnijoje įrengtų kontrolės postų.

Organizacijai 21 metų Isa (vardas netikras) pranešė, kad sausio 17 dieną jis su dešimčia kitų belaisvių buvo sunkvežimiu nuvežtas į Černokozovo stovyklą, esančią netoli Grozno. Išlipus iš mašinos, juos privertė bėgti koridoriumi, kuriame stovėjo apsauginiai su guminėmis lazdomis.

"Maždaug 15 ar 20 kareivių stovėjo dviem eilėmis su guminėmis lazdomis... Kai bėgau koridoriumi, kareiviai mušė mane lazda".

Kiti du ŽTS apklausti vyrai patyrė tokį patį išbandymą. Be to, buvo atimti jų drabužiai ir vertingi daiktai.

Visi trys pasakojo, kad per pakartotinas apklausas stovyklos pareigūnai juos kankino.

Akmedas (vardas netikras), kuriam 24-eri, pareiškė: "kiekvieną kartą, kai eidavome į tardymo kambarį arba būdavome iškviečiami kokiu nors kitu tikslu, mus mušė. Sargybiniai dėvėjo kaukes ir neleido žiūrėti jiems į akis".

Visi trys taip pat pasakojo apie prievartavimus. Vaha smulkiai nupasakojo du stovykloje įvykusius išprievartavimo atvejus.

Vaha taip pat pasakojo, kad stovykloje buvo prievartaujami vyrai. "Jie iškvietė vieną vyrą iš kameros. Po to kareiviai liepė jam nusirengti. Jam kažką padarė - aktas, kokį atlieka pedofilai, sodomija. Kai visa tai įvyko, auka pasakė - "jūs mane nužudėte".

Sausio pabaigoje arba vasario pradžioje šie trys liudininkai buvo paleisti, kai giminės davė stovyklos viršininkams nuo tūkstančio iki keturių tūkstančių rublių (apytikriai 160-640 litų) kyšius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.