aA
Buvusio Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio apšmeižimo bylą nagrinėjantis Vilniaus miesto 2-sios apylinkės teismas ketvirtadienį paskyrė techninę tariamos paskolos dokumento ir jame esančių parašų ekspertizę.
Prieštaringos reputacijos verslininkas J. Urka šį pavasarį pareiškė, kad per dabar jau mirusį akademiką, buvusį Lietuvos ambasadorių Didžiojoje Britanijoje R. Rajecką, 1995 metų gegužę V. Landsbergiui neva paskolino 400 tūkst. litų, kurių šis negrąžino.

Šių žinių paskleidimą prokuratūra įvertino kaip šmeižtą ir gegužės 29 dieną iškėlė bylą už V. Landsbergio apšmeižimą. Kai byla pateko į teismą ir buvo pradėta nagrinėti, teisiamasis J. Urka pateikė tariamos paskolos dokumento originalą ir šią savaitę paprašė paskirti ekspertizę.

Paskirti ekspertizę paprašė ir nukentėjusysis V. Landsbergis, prašymui neprieštaravo ir valstybės kaltintojas. J. Urka teismui yra pateikęs 1995 metų gegužės 20 diena datuotą "paskolos sutartį", neva pasirašytą V. Landsbergio. Tačiau joje trūksta tokiam dokumentui būdingų rekvizitų - skolintojo ir skolininko adresų, asmens kodų, klaidingai nurodyti V. Landsbergio gimimo metai.

Lietuvos teisės ekspertizės centrui teismas pavedė nustatyti, kokio senumo yra dokumente esantys parašai, pasirašyti J. Urkos ir V. Landsbergio vardu, kada dokumentas buvo parašytas ir pasirašytas, kada buvo pagamintas rašalas, ar dokumentą pasirašė V. Landsbergis, J. Urka, R. Rajeckas ar kitas asmuo.

Ekspertai taip pat turės nustatyti, ar dokumentas buvo pasirašytas neįprastomis sąlygomis, ar parašai buvo padėti pamėgdžiojant tikruosius parašus. V. Landsbergis sakė, kad įtaria, jog jo parašas buvo padirbtas mėgdžiojant jo netipišką parašą, kuris yra jo parašytoje knygoje "Lūžis prie Baltijos".

Teismo posėdyje iš V. Landsbergio ir J. Urkos ekspertė paėmė rašysenos ir parašų pavyzdžius. Tiek teisiamasis, tiek nukentėjusysis gavo po 10 lapų ir, ekspertės paliepimu, rašė užduotis. V. Landsbergis turėjo parašyti gyvenimo aprašymą, po to 3-5 lapuose parašyti apskritai kokių nors prašymų.

J. Urkai ekspertė padiktavo asmenų vardų ir pavardžių sąrašą ir liepė kiekvienam iš jų sugalvoti parašą. Ekspertės padiktuoti vardai ir pavardės dažniausiai prasidėdavo inicialais "V" arba "L" - tai yra kaip ir buvusio Seimo pirmininko V. Landsbergio. Paskui V. Landsbergis buvo paprašytas parašyti žodžių junginius "Paskolos gavėjas", "Pinigus pagal sutartį gavau". Tokius pat žodžių junginius buvo paprašytas parašyti ir J. Urka.

Be šių rašysenos pavyzdžių, V. Landsbergis ekspertams turės pateikti apie 50-70 įvairiuose dokumentuose esančių jo parašų, iš jų - nuo 20-ties iki 30-ties parašų - turi būti padėti 1995 metais. Be to, V. Landsbergis turės pateikti apie 20-30 lapų su jo ranka parašytais tekstais. J. Urkos ekspertė prašė pateikti 30-50 lapų jo ranka 1995 metais parašytų tekstų.

Kad išpildytų ekspertų prašymus dėl tekstų su teisiamojo ir nukentėjusiojo rašysena ir parašais, teismas kreipsis į Seimo kanceliarija, Užsienio reikalų ministeriją, prašydamas pateikti ekspertams dokumentus ir tekstus, rašytus ar pasirašytus R. Rajecko ir V. Landsbergio.

Iki tol, kol ekspertai tirs tariamą paskolos dokumentą ir jame esančius parašus, V. Landsbergio byla nebus nagrinėjama, joje paskelbta pertrauka. Ekspertai sako, kad jie turi daug darbo, todėl labai greitai ekspertizės greičiausiai negalės atlikti.

Gavęs ekspertizės išvadas, teismas surengs posėdį. Kitame posėdyje V. Landsbergio prašymu liudytoju bus apklaustas rugpjūtį bulvarinio laikraščio "Vakaro laikraštis Vakaro žinios" redaktoriaus pareigas ėjęs asmuo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.