aA
Seimo narys, buvęs Lietuvos ambasados Londone politikos patarėjas Alvydas Medalinskas teigia neprisimenąs, kad su velioniu akademiku Raimundu Rajecku ambasadoje Londone būtų gyvenusi tariama jo sugyventinė Vera Firsova.
Seimo narys ir buvęs ambasados darbuotojas trečiadienį liudijo byloje, kurioje verslininkas Jonas Urka kaltinamas apšmeižęs buvusį Seimo pirmininką Vytautą Landsbergį.

Prieštaringos reputacijos verslininkas J. Urka šį pavasarį pareiškė, kad per dabar jau mirusį akademiką, buvusį Lietuvos ambasadorių Didžiojoje Britanijoje R. Rajecką, 1995 metų gegužę V. Landsbergiui neva paskolino 400 tūkst. litų, kurių šis negrąžino.

Šių žinių paskleidimą prokuratūra įvertino kaip šmeižtą ir gegužės 29 dieną iškėlė bylą už V. Landsbergio apšmeižimą. Teisiamojo iniciatyva į posėdį antradienį buvo atvykusi 56 metų V. Firsova, kuri pareiškė, kad įvykių, susijusių su tariama paskola metu, 1995 metais, pusmetį gyveno Londone su ambasadoriumi R. Rajecku.

V. Firsova teismui liudijo, esą R. Rajeckas turėjo piniginių reikalų su J. Urka. Su R. Rajecku ne tik darbo metu bendravęs A. Medalinskas teismui sakė nepastebėjęs, kad su ambasadoriumi kas nors būtų gyvenęs. Apie tariamą paskolą liudytojas teigė apskritai nieko nežinąs. Pasak A. Medalinsko, apie J. Urką velionis akademikas kalbėdavo tik kritiškai.

Be liudytojo apklausos, teismo posėdyje trečiadienį buvo išnagrinėti J. Urkos prašymai. Teismas atsisakė paskirti tariamos paskolos sutarties rašysenos ekspertizę kurioje nors užsienio valstybėje, nes neabejoja Lietuvos ekspertais. Be to, teisiamasis prašyme nenurodė jokių motyvų, dėl kurių nepasitiki Lietuvos ekspertais.

Teismas taip pat atsisakė prijungti prie bylos V. Landsbergio sūnaus parašo pavyzdį. Teismo manymu, J. Urkai yra pareikštas kaltinimas susijęs su tuo, kad tariamos paskolos sutartį neva pasirašė pats V. Landsbergis, todėl teismas tirs tik tai, kad susiję su šiuo kaltinimu.

J. Urka yra pateikęs 1995 metų gegužės 20 diena datuotą "paskolos sutartį", neva pasirašytą V. Landsbergio. Tačiau joje trūksta tokiam dokumentui būdingų rekvizitų - skolintojo ir skolininko adresų, asmens kodų, klaidingai nurodyti V. Landsbergio gimimo metai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.