aA
Černobylio atominės elektrinės (AE) inžinieriai ketvirtadienį uždarė paskutinį veikiantį reaktorių diena anksčiau, negu buvo planuota. Tai buvo netikėtai padaryta Ukrainos prezidento Leonido Kučmos apsilankymo proga.
Tačiau elektrinė dar bus paleista prieš penktadienį numatytą oficialių uždarymą - kad televizija galėtų transliuoti jungiklio paspaudimo ceremoniją reaktoriaus valdymo centre.

Paskutinis veikiantis reaktorius Nr. 3 pastarąsias dvi savaites buvo ne kartą išjungtas ir įjungtas - vieną kartą dėl nutrauktų elektros linijų, kitą kartą - dėl garų nuotėkio, o dabar - surengiant neplanuotą uždarymo repeticiją.

"Kučmai dalyvaujant, budėtojas atliko bandomąjį reaktoriaus uždarymą. Reaktorius yra sustabdytas, bet mes bandysime vėl jį įjungti ir uždaryti rytoj", pareiškė elektrinės direktoriaus padėjėjas Olehas Holoskokovas.

1986 metais šioje elektrinėje įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa, po kurios radioaktyvios dulkės pasklido didelėje Europos dalyje. Manoma, kad ji tapo tūkstančių žmonių mirties priežastimi. E. Kučma sutiko uždaryti Černobylį mainais į Vakarų finansinę pagalbą, kuri padės baigti statyti kitas AE.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.