aA
Pirmadienį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete netikėtai kilo abejonių dėl Prezidento Valdo Adamkaus pasiūlyto kandidato į generalinio prokuroro postą 51 metų Antano Klimavičiaus tarnybinės etikos ir politinio nešališkumo.
  • Išgirdo nemalonių klausimų
  • Premijos buvo neteisėtos
  • Pinigai - viršininkams

    Išgirdo nemalonių klausimų

    Parlamentarai suabejojo A.Klimavičiaus kandidatūra pirmiausia dėl jo vaidmens neteisėtai konfiskuojant 1995 metais benzino krovinį ir pasidalijant premijas iš lėšų, gautų realizavus šį turtą.

    Taip pat teirautasi, ar tai, kad A.Klimavičius ir dar keli Vilniaus apygardos prokuratūros darbuotojai 1997 metais pasirašė ir paskelbė spaudoje atvirą laišką tuometiniam teisingumo ministrui Vytautui Pakalniškiui, nelaikytina nepriimtinu prokurorams politikavimu.

    Šiame pareiškime nuo konservatorių buvo ginamas tada dar ėjęs generalinio prokuroro pavaduotojo pareigas Artūras Paulauskas, kuriam grėsė atleidimas.

    Vakar A.Klimavičius pareiškė, kad ir dabar pasirašytų tokį pareiškimą.

    Teisės ir teisėtvarkos komitetas nutarė siūlyti Seimui pritarti A.Klimavičiaus kandidatūrai į šalies generalinio prokuroro postą, tačiau keturi komiteto nariai, tarp jų ir du valdančiajai daugumai atstovaujantys parlamentarai, įskaitant komiteto pirmininką Raimondą Šukį, balsuodami susilaikė.

    Premijos buvo neteisėtos

    Skandalingi prokurorų premijų skyrimo faktai visuomenei buvo atskleisti "Lietuvos ryte" 1996 metų lapkričio 14 dienos publikacijoje "Prokurorai dalijasi jiems nepriklausančius pinigus".

    1995 metų pradžioje Vilniaus apygardos prokuratūra konfiskavo 19 cisternų benzino, įtarusi, kad tai kontrabandos krovinys. Šie degalai buvo pripažinti neva greitai gendančia preke ir, nelaukiant, kol bus baigtas bylos tyrimas, skubiai parduoti. Dalis gautų pinigų buvo panaudota prokurorams premijuoti.

    Tačiau prokuratūrai iki šiol taip ir nepavyko išaiškinti, ar tai iš tiesų buvęs kontrabandos krovinys. Iškelta baudžiamoji byla greitai buvo sustabdyta, kai prokurorai, pardavus benziną, išsidalijo premijas.

    Pinigai - viršininkams

    Premijas gavo ne tik tiesiogiai bylą tyręs Vilniaus apygardos prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroras Darius Stankevičius, bet ir Generalinės bei apygardos prokuratūrų vadovai.

    Konfiskavus minėtą benzino krovinį, tūkstančiai litų nubyrėjo ir į tuometinio generalinio prokuroro Vlado Nikitino, taip pat į jo pavaduotojo, dabartinio Seimo pirmininko Artūro Paulausko kišenę. A.Paulauskui iš viso buvo skirta 65 tūkstančiai 521 litas.

    Tuomet kalbėdamas su "Lietuvos ryto" žurnalistu A.Paulauskas aiškino, kad premijas skirsto generalinis prokuroras V.Nikitinas, o jis čia niekuo dėtas. "Dirbi, dirbi ir staiga žiūri: gauni kažkokius pinigus - nelabai aš ir žinau šį klausimą", - sakė A.Paulauskas.

  • "Lietuvos rytas"