aA
Eskpremjero Gedimino Vagnoriaus kuriamos Lietuvos konservatorių sąjungos netenkintų amžinos opozicijos arba nedidelės mažumos vaidmuo po rudenį įvyksiančių Seimo rinkimų.
Tai ketvirtadienį pareiškė naujosios konservatorių partijos lyderis G.Vagnorius. Lietuvos konservatorių sąjungos steigimo deklaraciją pasirašė 32 politikai.

Tarp jų, be G.Vagnoriaus ir visų 11 jo bendraminčių Nuosaikiųjų konservatorių frakcijos narių, yra buvęs Vyriausybės kancleris Kęstutis Čilinskas, muzikologas Vytautas Gerulaitis ir buvęs Mokesčių inspekcijos viršininkas Jaunius Žiogas.

Anot G.Vagnoriaus, naujoji partija pasiūlys žmonėms šiuolaikinio konservatyvizmo ekonomikos vystymo modelį.

Konservatorių sąjungos steigiamąją konferenciją numatoma surengti birželį.

Konservatorių sąjungos steigimą priešiškai sutiko Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) lyderis Vytautas Landsbergis.

Ketvirtadienį vykusioje konferencijoje "Permainos Lietuvos partinėje sistemoje: krizė ar atgimimas" Seimo pirmininkas pareiškė: "Konservatorių partija yra viena ir nesiruošia skaldytis".

Pasak V.Landsbergio, Tėvynės sąjunga 1993 metais buvo sukurta tam, kad tarnautų Lietuvai.

V.Landsbergis pripažino, kad vėliau buvo kilęs pavojus konservatoriams tapti ciniškai pragmatiška partija - skleisti demagogiją, ginti kurios nors grupės interesus. Daugelis konservatorių to nenorėjo, todėl ta partijos dalis išėjo.

"Dieve padėk, o ratams gal lengviau", - sakė Seimo pirmininkas, turėdamas galvoje Konservatorių sąjungos steigimą.

Ketvirtadienį Tėvynės sąjungos frakcija Seime neteko dar vieno nario. Iš jos išstojo Seimo narys buvęs susisiekimo ministras Algis Žvaliauskas, kuris atsistatydino iš ministrų po to, kai paaiškėjo, jog jis vyriausybiniu lėktuvu skrido į medžioklę Švedijoje.

Eksministras kartu su kitais šios frakcijos nariais pasirašė deklaraciją dėl Lietuvos konservatorių sąjungos steigimo.

"Lietuvos rytas"