aA
Šeštadienį apie 15.30 val. Šiauliuose, Vilniaus g., netoli Dailės galerijos, rastas nusišovusio videomenininko Gedimino Beržinio kūnas. Kitą dieną jam būtų suėję 42-eji. Prie balta drobule uždengto kūno būriavosi praeiviai. Liudytojų pasakojimais, G.Beržinis nusišovė pakeliui į Dailės galeriją, ten tą vakarą turėjo būti atidaryta jo vaizdo ir fotografijų paroda "Eros ekranas".
G.Beržinis su drauge
G.Beržinis su drauge
© "Lietuvos žinios"
Paskutinę akimirką prieš savižudybę G.Beržinis, regis, buvo persigalvojęs - jis atitraukė pistoletą nuo smilkinio. Tačiau išlėkusi iš ginklo kulka rikošetu atšoko nuo šaligatvio plytelės ir pataikė menininkui į kaklą.

Uždengtas kūnas buvo aptvertas "Stop policija" juosta, tačiau nei pareigūnų, nei medikų nesimatė. Vienas praeivis stebėjosi, kodėl nėra "daktarų ir mentų". Pusamžės moterys stvėrėsi už galvos, tyliai šnabždėjosi. Viena senutė prisiminė pažinojusi nusižudžiusįjį: "Pažinojau Beržinį, geras buvo žmogus. Ir ko jis nusišovė?"

Tik paauglių būrys kikeno - vaikai kaip visada žinojo daugiau. Išgulėjęs lygiai 20 minučių G.Beržinio kūnas sujudėjo ir "savižudis" atsistojo. Negarsūs plojimai palydėjo "prisikėlimą". Akcijos autorius dailininkas Paulius Arlauskas sakė, kad akcija vadinosi "Pasivykime ir pralenkime Panevėžį". Jam, kaip menininkui, buvo įdomi praeivių reakcija, o tarnybų buvo iš anksto paprašyta nereaguoti. Tačiau tuo akcija nesibaigė.

Iki vakaro P.Arlauskas padarė nuotraukas ir eksponavo jas greta nuogų kūnų fotoparodoje "Eros ekranas". Po keturiomis nuotraukomis su G.Beržinio "lavonu" ir apspitusiais praeiviais buvo parašyta: "Su gimimo diena, Gediminai". Tą patį vakarą G.Beržinis atšventė 42-ąjį gimtadienį, o P.Arlauskas pridūrė, kad pati geriausia dovana gimtadienio proga yra mirtis.