aA
Vyriausybės skiriamų lėšų užtenka tik pusės šalies pareigūnų aprangai, todėl pareigūnai tą pačią uniformą trina dvejus metus. O valyti kelnes policininkams tenka savo lėšomis. 14 tūkstančių šalies policininkų turi tik vieną aprangos komplektą – kasdienę uniformą. Tuo tarpu kitų Europos Sąjungos valstybių pareigūnams siūdinamos kasdienės, išeiginės ir paradinės uniformos.
Policija, policininkas
Policija, policininkas
© D.Tunkūno nuotr.
Verčiasi kaip išmanydami

“Trūksta pinigų, kol kas mums skiriamo finansavimo pakanka tik vienai uniformai pasiūti, o antram komplektui ar išeiginėms uniformoms lėšų neužtenka”, - sakė Lietuvos policijos aptarnavimo paslaugų centro viršininkas Laimutis Džervus.

Jis skaičiavo, kad pareigūnų uniformoms per metus reikėtų 22 mln. litų, tačiau šiemet Vyriausybė skyrė tik 7 mln. litų. 2006 metais finansuota dar kukliau - 3 mln. litų. “Skaičiai – geriausias atsakymas. Sukamės kaip išmanydami, tačiau kol kas negalime garantuoti gero policininkų įvaizdžio”, - pabrėžė L. Džervus.

Uniformos komplektas, kurį sudaro kelnės, švarkas, kepurė, batai ir dvi poros marškinių, kainuoja maždaug 800 litų, aukštesnio rango karininko aprangos kaina siekia tūkstantį litų. “Kainos kasmet didėja, o per pastaruosius metus ypač išaugo”, - teigė L. Džervus.

Ir į darbą, ir į tvartą

“Kai kurie pareigūnai, ypač rajonuose, po darbo nepersirengia – tais pačiais rūbais ir į tarnybą traukia, ir į tvartą gyvulių apžiūrėti”, - pusiau juokais pusiau rimtai sakė Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Materialinio aprūpinimo ir ūkio skyriaus vedėjas Adolfas Norvidas.

Pareigūnas įsitikinęs, kad vienų kelnių dvejiems metams turėtų pakakti, jeigu jos tinkamai prižiūrimos. Tiek pat laiko pareigūnai turi verstis ir su vienu švarku bei dvejais marškiniais. “Jei drabužis nusidėvi ir nebeatrodo estetiškai, policininkas gali nusipirkti naują, tačiau departamentas pakeisti aprangos negali, kol nesibaigė jos dėvėjimo terminas”, - aiškino A. Norvilas.

\Pasak L. Džervaus, pareigūnai patys skalbia marškinius, moka už uniformos cheminį valymą, batų tepalą ir šepetį. Jei policininkas neaiškiomis aplinkybėmis suplėšė ar kitaip sugadino uniformą, naują aprangą jis turės įsigyti už savo lėšas.

“Duodame naują uniformą tik jeigu ji būna sugadinama pažeidėjų sulaikymo metu ar vykdant kitokią tarnybinę užduotį, tačiau prieš tai atliekamas tyrimas, išanalizuojamos aplinkybės”, - nurodė taisykles L. Džervus.

Kontrolė švelnėja

Kauno miesto VPK Apskaitos ir analizės grupės vyriausiasis specialistas Linas Jankauskas “Kauno dieną” tikino, kad kasdien prieš pradėdami tarnybą pareigūnai išklauso instrukcijų, patrulių rinktinės vadas apžiūri, ar policininkai pasirengę tarnybai.

“Kontrolė yra. Žinoma, ne tokia kaip tarybiniais laikais, kai mūsų tarnyba buvo sukarinta struktūra, bet jei pareigūno marškinukai pasiglamžę, paprašome išsilyginti. Tarnybinėse policijos komisariato patalpose yra lyginimo lenta ir lygintuvas”, - pasakojo L. Jankauskas.

Jeigu policininko apranga neatitinka reikalavimų, į gatvę jis neišleidžiamas – pasilieka dirbti darbų komisariate, dažniausiai budėtojų dalyje.

Nevalyvumas rėžia akį

Kauno miesto VPK viršininko Algirdo Kaminsko pirmtakui Juozui Grybauskui, buvusios Vidaus reikalų valdybos viršininkui, šiuolaikinių policininkų įvaizdis – prastas.

“Pareigūnas negalėdavo eiti atsisegiojęs švarko ar be kepurės. Kepurę galėdavo nusiimti tik atsisėdęs. Dabar jau ne visi policininkai laikosi etiketo”, - sakė J. Grybauskas. Anot jo, tvarkai būdavo skiriama kur kas daugiau dėmesio. Nevalyvam pavaldiniui vadas galėjo net papeikimą parašyti.

J.Grybauskas pastebi, kad šiuolaikinės uniformos priežiūra paprastesnė – anuomet policininkams tekdavo lyginti kelnių kantą, o dabar kelnes užtenka susikamšyti į aulinukus.

Spalvą ir peikia, ir giria

J. Grybauskas įsitikinęs, kad tamsesnė uniforma policininkams suteiktų solidumo. Melsvo atspalvio žalias audinys, jo nuomone, nėra tinkamiausias sprendimas. “Geram žmogui retai tenka bendrauti su policininkais, nebent kelio paklausti. Dažniausiai policininkai drausmina pažeidėjus, todėl jiems būtina sudaryti griežtą įspūdį”, - pabrėžė J. Grybauskas.

Pasak Policijos departamento Aprangos skyriaus viršininkės Auksuolės Linkevičienės, žalias su mėlynu atspalviu audinys uniformoms buvo pasirinktas 1991 metais. Pirmąsias uniformas policininkams kūrė dizainerė Rima Karpavičienė. Iš tokios pat medžiagos buvo siūdinamos pareigūnų uniformos ir 2004 metais, kai policininkų aprangos kūrimo konkursą laimėjo dizaineris Nerijus Treinys. Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, anot A. Linkevičienės, buvo svarstoma galimybė perrengti policininkus tamsiai mėlynomis uniformomis, kokias vilki daugelio ES valstybių pareigūnai.

L. Džervus įsitikinęs, kad šios spalvos uniformos lietuviams, ypač senesnės kartos žmonėms, vis dar asocijuojasi su represijomis, todėl keisti policijos aprangos spalvą būtų netinkamas sprendimas. Tuo tarpu dizainerio Gyčio Dartulio, kuriančio drabužių dizainą “Audimui”, “Utenos trikotažui” ir kitiems žinomiems prekių ženklams, nuomone, mūsų šalies pareigūnų įvaizdį vertėtų koreguoti.

“Didžiausias trūkumas - žalsva spalva. Ji - nesolidi, mėlyna kur kas geriau atrodytų”, - sakė jis. Tuo tarpu drabužių dizainerė Sonata Bilaitė mano, kad mūsų šalies policininkų uniformos yra gražios. Apskritai, bet kokia uniforma turi “šarmo”, jeigu ji yra tvarkinga, ją dėvintis žmogus – pasitempęs.

"Kauno diena"