aA
Keli Didžiosios Britanijos policijos pareigūnai bei civiliai bendradarbiai įtariami ryšiais su ekstremistų grupuotėmis, viena iš jų – „al-Qaeda“, praneša “Daily Mail”. Šiuo metu įtariami aštuoni asmenys. Manoma, kad kai kurie iš jų buvo ruošiami teroristinei veiklai Afganistane arba Pakistane.
Londonas, D.Britanijos parlamentas, D. Britanijos policija
Londonas, D.Britanijos parlamentas, D. Britanijos policija
© AFP/Scanpix
Įtariamųjų pavardės ir pareigos laikomos paslaptyje. Kaip praneša “Daily Mail”, įtariamuosius nustatyti padėjo Didžiosios Britanijos slaptoji tarnyba MI5, kuri pradėjo tikrinti policijos pareigūnus praėjusių metų liepos 7 dieną, praėjus metams nuo Londono metro įvykdytų sprogdinimų.

MI5 laikosi versijos, kad įtariamieji, susiję su islamo ekstremistais, įsidarbino britų policijoje pasinaudodami policijos vadovybės siekimu padidinti policijos “etninę įvairovę”. Nors įtariamieji nustatyti, policija jų iš darbo neatleis, nes “ji neturi tam teisinės galios”.

Pasak “Daily Mail” šaltinio, vienas iš įtariamųjų išlaikė savo darbą Londono policijoje, nepaisant to, jog jis buvo apkaltintas nuotraukų, vaizduojančių galvų nukirsdinimą ir teroro aktus Irake platinimu internete. Savo pasiaiškinime įtariamasis nurodė norėjęs “išprovokuoti” diskusijas apie karą Irake.

“Daily Mail” šaltinio teigimu, MI5 operatyviniai duomenys negali būti panaudoti įtariamųjų atleidimui iš darbo. Šiuo metu jie yra nušalinti nuo tarnybos bei yra atidžiai stebimi.

Britų slaptoji tarnyba MI5 taip pat nurodo, kad š.m. birželio 29 ir 30 dienomis Londone ir Glasgow planuotų teroro aktų organizatoriai galėjo disponuoti informacija, prieinama tik teisėsaugos pareigūnams. Tai galėjo būti informacija apie gelbėjimo tarnybų darbą nepaprastosios padėties atveju.

Britanijoje baiminamasi, kad egzistuoja “miegantys Al-Qaeda” kovotojai, kurie stengiasi prasiskverbti į visuomeninės svarbos institucijas. 2006 m. lapkritį paaiškėjo, kad vienas iš nežinomos islamistų grupuotės lyderių dirbo vadovaujantį darbą Didžiosios Britanijos Vidaus reikalų ministerijoje.

Slaptoji tarnyba MI5 primena, kad “Al-Qaeda” nariai anksčiau bandė įsidarbinti Britanijos slaptojoje tarnyboje, o 2007 m. sausį radikalusis imamas Omaras Bakri pareiškė, kad islamo ekstremistai jau prasiskverbė į policiją ir kitas visuomeninio sektoriaus institucijas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.