aA
Australijos policija, gavusi naujų įrodymų, apklausė dar penkis gydytojus, įtariamus prisidėjus prie bandymų praeitą savaitę įvykdyti teroristinius išpuolius Didžiojoje Britanijoje. Iš dviejų Vakarų Australijoje esančių ligoninių buvo konfiskuoti kompiuteriai ir kita su tyrimu susijusi medžiaga, praneša BBC.
Londonas, D.Britanijos parlamentas, D. Britanijos policija
Londonas, D.Britanijos parlamentas, D. Britanijos policija
© AFP/Scanpix
Pasak Australijos policijos atstovų, apklausti gydytojus buvo nutarta po to, kai, apklausiant dviejų suimtųjų giminaitį, gauta svarbios informacijos. Remiantis šio giminaičio parodymais, Vakarų Australijoje buvo apklausti keturi gydytojai, o vienas gydytojas – Naujajame Pietų Velse. Po apklausos visi penki gydytojai paleisti.

Kaip teigia Australijos federalinės policijos viršininkas M.Keelty, naujai apklausti asmenys yra “gydytojai imigrantai, tokios pačios tautybės bei išsilavinimo kaip ir suimtieji gydytojai”. Apklaustieji gydytojai dirbo Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos sistemoje ir bendravo su Dr. Mohammedu Haneefu.

Dr. M. Haneefas yra per incidentą Glasgo aeruoste smarkiai apdegusio Kafeelo Ahmedo ir jo brolio Sabeelo, suimto Londone, giminaitis. Tyrimo metu išaiškėjo, kad broliai Ahmedai ne kartą bandė įsidarbinti gydytojais Vakarų Australijos ligoninėse, bet jų prašymai dėl turimos nepakankamos kvalifikacijos buvo atmesti.

Dr. M. Haneefas mokėsi Indijoje ir 2002 m. baigė Bangalore esantį Rajiv Gandhi Sveikatos mokslų universitetą. 2006 m. iš Liverpulio jis atvyko į Australiją, kur Gold Coast ligononėje įsidarbino registratoriumi.

Londono policijai pavyko išsiaiškinti, kad keturi įtariamieji 2005 m. mokėsi Kembridžo universitete, vienas kitą pažinojo, o Glasgo aerouoste suimti dr K. Ahmedas ir dr. B. Abdullah net buvo geriausi draugai. Taip pat tyrimo metu paaiškėjo, kad penktadienį į specialų Glasgo karališkos ligoninės nudegimų skyrių pervežtas dr. K. Ahmedas daugiau nei tris metus dirbo ir mokėsi Š.Airijoje Belfaste įsikūrusiame Karalienės universitete.

Šiuo metu 8 asmenys, vienaip ar kitaip susiję su Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos sistema, yra suimti dėl bandymų įvykdyti teroristinius išpuolius Londone bei Glasge.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.