aA
Lietuvos diplomatai kol kas linkę nesureikšminti iš Maskvos siunčiamų žinių, esą Kaliningrado srityje Lietuvos ir Lenkijos pašonėje Rusija ketina dislokuoti naujas raketines sistemas. Tačiau čia pat pažymi, jog tokių žinių skleidimas neatitinka strateginės partnerystės dvasios.
Kremlius, Maskva, Rusija
Kremlius, Maskva, Rusija
© DELFI
„Sergejaus Ivanovo (Rusijos vicepremjero, gynybos ministro – DELFI) pareiškimo nebuvo, yra įvairių pareiškimų interpretacijos, ir interpretacijos iš mūsų pusės ministrų lygiu ar dar aukščiau būtų pavojingos. Mes tik galėtume išreikšti nusivylimą, jei tokia Rusijos pozicija būtų išreikšta. Šiandieną galime pareikšti, kad tokių žinių skleidimas neatitinka strateginės partnerystės tarp Vakarų civilizacijos, tarp Europos civilizacijos ir Rusijos, dvasios, jei taip iš tikrųjų būtų“, - ketvirtadienį po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkum žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas.

Ketvirtadienį V.Adamkus buvo pasikvietęs pokalbiui ne tik P.Vaitiekūną, bet ir Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) narius, su kuriais aptarė daugelį užsienio politikos, diplomatijos klausimų.

Seimo URK vadovas Justinas Karosas teigė, jog jei ketinimai dislokuoti Lietuvos kaimynystėje raketines sistemas būtų bandomi įgyvendinti „tai būtų labai blogai ir netoleruotina“.

„Pareiškimai - toks daiktas.. Vienas klasikas yra sakęs: prieš idėjas užtenka idėjų, o prieš veiksmą reikia veiksmo. Aš manau, kad veiksmo nebus iš Rusijos pusės tikrai“, - sakė J.Karosas.

Anot J.Karoso, visos atsakingos valstybės institucijos šiuo klausimų turėtų išsakyti bendrą poziciją.

Kaip praneša Rusijos ir Vakarų žiniasklaida, trečiadienį Rusija pareiškė ketinanti dislokuoti naujas raketines sistemas Kaliningrado srityje. Vicepremjeras Sergejus Ivanovas tokią galimybę susiejo su Jungtinių Valstijų planais įkurdinti priešraketinės gynybos elementus Lenkijoje ir Čekijoje.

S. Ivanovas vizito Uzbekistane metu pareiškė, kad stiprinti pajėgas Kaliningrade nebus jokio poreikio, jeigu JAV sutiks naudoti rusišką infrastruktūrą, o ne čekų ir lenkų bazes.

Neseniai Maskva buvo pagrasinusi, kad gali iš naujo nukreipti savo raketas su branduolinėmis galvutėmis į Europos Sąjungos valstybes.

Rusija iki šiol tvirtina, kad JAV planai sukurti ribotą priešraketinės gynybos skydą, dalį sistemos įkuriant netoli Rusijos sienų, yra tikra grėsmė jos saugumui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.