aA
Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį paliko galioti Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį, kuriuo uostamiestyje veikusios „Fantomo" gaujos trys nariai buvo nuteisti, o trys – išteisinti dėl psichotropinių medžiagų platinimo bei prieš juos liudijusio buvusio bičiulio sumušimo.

Teismas dvylikai metų laisvės atėmimo nuteistą Stasį Kerušauską įpareigojo valstybei sugrąžinti beveik 8 tūkst. litų, kuriuos jis gavo iš pagal nusikalstamos veikos modelį veikusio buvusio bendro gavo už parduotus narkotikus.

Stasys Kerušauskas
Stasys Kerušauskas
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)
Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį apeliacine tvarka buvo apskundę nuteistieji S.Kerušauskas, Venjaminas Gukalionokas bei Klaipėdos apygardos prokuratūra.

„Fantomo" grupuotės nariai buvo įtariami neteisėtu laisvės atėmimu, žmogaus veiksmų laisvės suvaržymu, didelio kiekio narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimu, neteisėtu ginklų ir sprogmenų disponavimu.

Prokurorai siekė, kad vos 45 parų arešto bausme nubaustas „Fantomo" pravardę turintis prieštaringai vertinamas uostamiesčio verslininkas Petras Kondrotas bei trys už nesunkius nusikaltimus išteisinti jo bičiuliai Saulius Vidugiris, Artiomas Gukalionokas ir Gintautas Leliūnas būtų nuteisti ir nubausti realiomis laisvės atėmimo bausmėmis.

Už poveikio liudytojui darymą nuteistos V.Gukalionoko žmonos atžvilgiu nuosprendis nebuvo apskųstas.

Gauja įkliuvo, kai į policiją kreipėsi klaipėdietis Viačeslavas Piskunovas. Jis nurodė, kad 2004-ųjų rugsėjo 11 dieną buvo įsodintas į automobilį, nuvežtas į užmiestį ir verčiamas atkasti prieš metus čia užkastus ginklus - revolverį, šautuvą, granatą.

Manoma, kad nelegaliai įsigyti ginklai ir sprogmenys - trotilas - priklausė V.Gukalionokui.

V.Piskunovas padėjo atkasti ginklus ir sprogmenis, tačiau po dviejų dienų V.Gukalionokas ir P.Kondrotas, naudodami jėgą, jau reikalavo jiems sumokėti 1,5 tūkst. eurų arba atiduoti 10 tūkst. litų vertą „Audi 100". Nukentėjusiuoju pripažintas buvęs bendras atidavė pinigus.

Gauja gyveno iš narkotikų platinimo – kai V.Piskunovas sutiko bendradarbiauti su teisėsaugininkais, nusikalstamo pasaulio atstovai pagal nusikalstamos veikos imitavimo modelį veikiančiam bendrui pardavė didelius kiekius psichotropinių medžiagų.

Be to, kai kurie grupuotės nariai V.Piskunovą kurstė važiuoti į Vokietiją ir užsiimti automobilių vagystėmis, siūlė pirkti netikrų eurų.

Realių bausmių sulaukė tik S.Kerušauskas (buvo nuteistas dvylikai metų laisvės atėmimo) ir V.Gukalionokas. Jam skirta aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendį trečiadienį išgirsti panoro tik už grotų sėdintis S.Kerušauskas . Jį atvyko aplankyti žmona, nors prieš posėdį jis nuo žurnalistų bandė slėpti savo veidą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.