aA
Pirmadienį teisingumo ministras Petras Baguška pasirašė įsakymus dėl drausmės bylų iškėlimo antstolėms. Drausmės bylos iškeltos antstolei Laimai Neniškienei ir Genovaitei Pociuvienei, veikiančioms Klaipėdos, Palangos miestų, Klaipėdos ir Kretingos rajonų apylinkių teismų veiklos teritorijoje, pranešė Teisingumo ministerija.
Ofisas, dokumentai, segtuvai
Ofisas, dokumentai, segtuvai
© DELFI
Antstolei Laimai Neniškienei drausmės byla iškelta remiantis Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros raštu ir antstolės L. Neniškienės paaiškinimu.

Antstolė nepateikdama Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūrai informacijos apie teismo nuosprendžiais paskirtų baudų (kaip kriminalinių bausmių) priverstinio išieškojimo vykdymo eigą, pažeidė LR įstatymus, nes vadovaujantis teisės aktais, teisėti prokuroro reikalavimai yra privalomi visoms institucijoms ir įstaigoms, pareigūnams, tarnautojams ir darbuotojams, fiziniams bei juridiniams asmenims ir turi būti vykdomi visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Tuo tarpu antstolė Genovaitė Pociuvienė ne tik nepateikė jau minėtos informacijos Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūrai, bet taip taip priėmimo valandomis antstolės G. Pociuvienės ne kartą nepavyko rasti antstolių kontoroje. Anstolės nebuvimą kontoroje darbo metu patvirtina Teisingumo ministerijos Teisinių institucijų departamento Teisinės veiklos koordinavimo skyriaus specialistų tarnybiniuose pranešimuose pateikta informacija.

Antstolės paprašius paaiškinti nebuvimo kontoroje priežastis, buvo gautas antstolės paaiškinimus bei gydytojo pažyma, kurioje patvirtinama, kad antstolė nuo 2007 m. gegužės 17 d. iki 2007 m. birželio 17 d. buvo nedarbinga.

Vadovaujantis antstolių įstatymo nuostatomis, antstolis ilgiau nei tris darbo dienas negalintis atlikti savo funkcijų dėl ligos, atostogų ar kitų priežasčių, privalo apie tai pranešti Teisingumo ministerijai ir Lietuvos antstolių rūmų prezidiumui. Minėto pranešimo iš Antstolės G. Pociuvienės Teisingumo ministerija nebuvo gavusi.

Antstolės L. Neniškienė ir G. Pociuvienė atlikdamos minėtus veiksmus, pažeidė LR prokuratūros, Antstolių įstatymo, Antstolių profesinės etikos kodekso, kitų LR teisės aktų nuostatas ir savo pareigas vykdė netinkamai.

LR antstolių įstatyme reglamentuota, kad antstolis atlikdamas savo funkcijas, turi vadovautis LR Konstitucija, Lietuvos Respublikos tarptautinėmis sutartimis, Antstolių įstatymu bei kitais teisės aktais. Antstolių profesinės etikos kodekso nuostatos įpareigoja antstolį sąžiningai vykdyti profesines pareigas, saugoti savo profesijos garbę ir prestižą, rašoma Teisingumo ministerijos pranešime.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.