aA
Dauguma Vakarų Europos gyventojų mano, kad JAV kelia didžiausią grėsmę pasaulio stabilumui. Tai rodo bendrovės "Harris Research" laikraščio "The Financial Times" užsakymu birželį atliktos apklausos rezultatai.
Žemė, pasaulis
© Corbis
32 proc. respondentų, apklaustų Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Didžiojoje Britanijoje, įsitikinę, jog JAV grėsmė pasaulio saugumui yra didesnė nei bet kurios kitos valstybės. 19 proc. tyrime dalyvavusių europiečių labiausiai bijo Kinijos, o 17 proc. - Irano.

Anot "The Financial Times", nors įtampa tarp Maskvos ir Vakarų auga, vos 5 proc. apklaustųjų pareiškė, kad didžiausią grėsmę pasaulyje kelia Rusija.

Leidinyje pažymima, jog patiems amerikiečiams atrodo, kad pagrindinės grėsmės pasaulio stabilumui yra Šiaurės Korėja, Iranas ir Kinija, o JAV atitenka tik ketvirtoji vieta. Tuo tarpu jaunųjų JAV gyventojų nuo 16 iki 24 metų manymu, didžiausią pavojų saugumui pasaulyje kelia jų gimtoji šalis.

Tai, kad europiečiai labiausiai bijo JAV, liudija nuo 2006 m. liepos atliktos vienuolika panašių apklausų. Taip atsakė nuo 28 iki 38 proc. respondentų, kurie iškėlė JAV į pirmąją vietą tarp pavojingiausių šalių.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.