aA
2001 metais Europos Sąjungoje (ES) naujų AIDS atvejų buvo užregistruota 11 proc. mažiau, nors Portugalijoje, kur šios ligos plitimas penkiskart viršija ES vidurkį, padėtis tebėra labai bloga, rodo ketvirtadienį paskelbti oficialūs duomenys.
Aids
ES statistikos agentūra "Eurostat" paskelbė, kad Sąjungoje pernai buvo užregistruota 8 210 naujų AIDS atvejų - tai mažiau nei 2000-aisiais, kai jų būta 9 197.

2001-aisiais naujų AIDS atvejų milijonui gyventojų teko vidutiniškai 21,8, o 2000-aisiais - 24,4. Nuo 1981 metų, kai buvo pripažintas pirmasis AIDS atvejis, Sąjungoje šia liga susirgo 235 tūkst. gyventojų.

"Nuo praėjusio dešimtmečio vidurio visose ES valstybėse naujų AIDS atvejų smarkiai sumažėjo, tik Portugalijoje naujų AIDS atvejų skaičius ir toliau didėjo", - nurodo "Eurostat".

Portugalijoje naujų AIDS atvejų milijonui gyventojų tenka vidutiniškai 105,8, o antrą vietą užimančioje Ispanijoje - 58. AIDS mažiausiai sergama Nyderlanduose ir Suomijoje, kur milijonui gyventojų tenka atitinkamai 2,8 ir 3,3 naujų šios ligos atvejų.

AIDS sukelia žmogaus imunodeficito virusas (ŽIV), kuris naikina su infekcijomis ir tam tikromis vėžinėmis ląstelėmis kovojančias žmogaus imuninės sistemos ląsteles.

"Eurostat" duomenimis, 2001 metais daugiausiai naujų AIDS atvejų užregistruota Ispanijoje - 2 297. Nuo 1981 metų šioje šalyje AIDS susirgo 63 tūkst. gyventojų - taip pat didžiausias skaičius Europos Sąjungoje.

Antrojoje vietoje pagal 2001-aisiais užregistruotų AIDS atvejų skaičių yra Italija, kur pernai AIDS susirgo 1 681 žmogus. Pagal bendrą AIDS atvejų skaičių antrojoje vietoje yra Prancūzija - nuo 1981 metų šioje šalyje AIDS susirgo 55 tūkstančiai žmonių.

2001 metais Portugalijoje iš viso buvo užregistruoti 1 044 nauji ligos atvejai, bet šioje šalyje gyvena kur kas mažiau žmonių, nei Ispanijoje ar Prancūzijoje.

"Eurostat" pažymi, kad vieni ŽIV plitimo būdai netenka savo reikšmės, o kiti pasidaro itin reikšmingi. Pastaraisiais metais ŽIV daug rečiau užsikrėsdavo homoseksualūs ir biseksualūs vyrai, bet smarkiai padidėjo užsikrėtusių heteroseksualių asmenų skaičius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.