aA
Baigdamas darbo vizitą Jungtinėse Valstijose, prezidentas Valdas Adamkus susitiko su Jungtinių Tautų (JT) generaliniu sekretoriumi Kofi Annanu (Ananu), Bulgarijos prezidentu Georgi'ju Parvanovu ir Jugoslavijos vadovu Voislavu Koštunica.
Valdas Adamkus
© BNS foto
Niujorke prezidentas pasakė kalbą JT Generalinės Asamblėjos 57-osios sesijos dalyviams. Kaip pranešė prezidento spaudos tarnyba, V.Adamkus K.Annanui sakė, kad Lietuva yra pasirengusi aktyviai dalyvauti JT organizuojamose taikos palaikymo misijose.

Keturi Lietuvos medikai kartu su čekų karo laiko ligoninės medikais dalyvaus JT vadovaujamoje taikos palaikymo operacijoje Afganistane. Planuojama, kad lietuviai į Kabulą vyks šių metų spalį ir bus ten iki kitų metų balandžio.

JT generalinis sekretorius teigiamai vertino Lietuvos vaidmenį plėtojant gerus kaimyninius santykius bei prisidedant prie Baltijos regiono bendradarbiavimo gilinimo, domėjosi Lietuvos santykiais su Kaliningrado sritimi, Lietuvos euroatlantinės integracijos eiga bei rezultatais.

Lietuvos prezidento ir JT generalinio sekretoriaus susitikime taip pat aptartos kovos su tarptautiniu terorizmu problemos, padėtis Artimuosiuose Rytuose. Lietuvos prezidentas pakvietė K.Annaną apsilankyti Lietuvoje.

Tai jau antrasis Lietuvos vadovo ir JT generalinio sekretoriaus susitikimas. Pirmą kartą V.Adamkus su K.Annanu susitiko 1998 metais per Niujorke vykusią JT Generalinės Asamblėjos sesiją.

Susitikime su V.Adamkumi Bulgarijos prezidentas G.Parvanovas padėkojo už Lietuvos paramą Bulgarijai, siekiančiai tapti JT Saugumo tarybos nare.

Lietuva, kurį laiką svarsčiusi galimybę siekti nenuolatinės JT Saugumo tarybos narės statuso, vėliau nusprendė atidėti šį siekį iki 2013 metų, bandant tapti nenuolatine Saugumo tarybos nare 2014-2015 metų kadencijai. Tada nuspręsta, kad dabartiniai Lietuvos prioritetai yra narystė Europos Sąjungoje (ES) ir NATO.

Susitikime abiejų šalių prezidentai pasidžiaugė sėkmingu Lietuvos ir Bulgarijos bendradarbiavimu, prisidedančiu prie abiejų šalių euroatlantinės integracijos siekių įgyvendinimo.

V.Adamkus pažymėjo, kad Lenkijos prezidento Aleksandro Kwasniewskio (Kvasnevskio) pasiūlyta iniciatyva, kuria siekiama paskatinti Vilniaus dešimtuko ir Višegrado šalių bendradarbiavimą, remiasi solidarumu bei tarpusavio parama.

Bulgarijos vadovas teigė remiąs šią Lenkijos vadovo iniciatyvą ir pažymėjo, kad glaudus bendradarbiavimas yra svarbus tiek valstybėms siekiant narystės NATO, tiek ir tapus šios transatlantinės organizacijos narėmis.

Abi šalys šį rudenį Prahoje vyksiančiame viršūnių susitikime tikisi sulaukti pakvietimo prisijungti prie NATO ir dar šiais metais sėkmingai baigti derybas dėl narystės ES. Vakarų spauda teigia, kad Bulgarija yra viena tarp šalių lyderių, siekiančių narystės Aljanse, tačiau derybose dėl ES nėra tarp geriausiai pasiruošusiųjų šalių.

G.Parvanovas pakvietė V.Adamkų atvykti vizito į Bulgariją. Susitikime su Jugoslavijos prezidentu Voislavu Koštunica V.Adamkus pabrėžė, jog Lietuva yra suinteresuota plėsti dvišalius santykius su Jugoslavija.

V.Adamkus sakė, kad Lietuva pasirengusi pasidalinti savo eurointegracine patirtimi bei plečiant gerus kaimyninius santykius ir regioninį bendradarbiavimą. V.Adamkus pakvietė Jugoslavijos vadovą apsilankyti Lietuvoje.

Ketvirtadienį vakare V.Adamkus dalyvavo JAV prezidento George'o W.Busho priėmime JT Generalinės Asamblėjos 57-osios sesijos delegacijų vadovams. Penktadienio pavakarę Lietuvos vadovas ir jį lydinti delegacija grįš į Vilnių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.