aA
Rusija su atsargiu optimizmu vertina derybų su Europos Sąjunga (ES) eigą dėl Kaliningrado srities likimo, kai jos kaimynės Lietuva ir Lenkija taps ES narėmis.
Europos Sąjunga
"Rusijos ir ES derybos nuo pasikeitimo bendromis nuomonėmis perėjo prie dalykinės fazės. Šiame etape pasirodė atitinkamų signalų, kurie duoda pagrindą atsargiam optimizmui", - ketvirtadienį pareiškė rusų žurnalistams Rusijos užsienio reikalų ministerijos Bendradarbiavimo su Europos šalimis departamento vadovas Vladimiras Čižovas.

Jis pažymėjo, kad Maskvos ir ES derybų pagrindas yra memorandumo projektas dėl Kaliningrado, kurį Rusija perdavė ES.

Šiame memorandume, pažymėjo Rusijos diplomatas, išdėstyti "laikinojo bevizio tranzito iš Kaliningrado srities į likusią Rusijos dalį ir atgal parametrai".

Pirmiausia, sakė V.Čižovas, kalbama apie susisiekimą autobusais ir geležinkeliu.

V.Čižovas su rusų žurnalistais susitiko Niujorke penktadienį įvyksiančio Rusijos diplomatijos vadovo Igorio Ivanovo susitikimo su savo kolegomis iš 15 ES šalių išvakarėse.

Kaip pažymėjo departamento direktorius, viena iš pagrindinių temų šiame susitikime bus Kaliningrado problema. Tačiau, sakė V.Čižovas, šiame susitikime "mes nesitikime gauti atsakymą į Rusijos pasiūlymus".

Departamento direktorius pranešė, kad konkreti ES pozicija dėl Kaliningrado srities, kaip tikimasi, bus patvirtinta per ES užsienio reikalų ministrų susitikimą, kuris rugsėjo 30 dieną turi įvykti Briuselyje.

Atsakydamas į klausimą, ką Rusijos šalis tikisi išgirsti iš ES, diplomatas atsakė, kad "mes norėtume tarpinio sprendimo dėl bevizio tranzito iš Kaliningrado srities į likusią Rusiją ir atgal".

Kaip pažymėjo V.Čižovas, tai pati opiausia problema, atsižvelgiant į tai, kad Lietuva kitų metų sausį panaikins vizų lengvatas per šalį važiuojančių Rusijos traukinių keleiviams, o nuo 2003 liepos 1 dienos vizų reikalaus ir iš Kaliningrado srities gyventojų, vykstančių į Lietuvą ir per ją automobiliais.

Diplomatas pažymėjo, kad laisvas žmonių judėjimas - tai "pati opiausia, tačiau ne vienintelė problema" sprendžiant Kaliningrado ateitį. Pasak jo, taip pat svarbios tokios problemos, kaip krovinių tranzitas, Kaliningrado srities aprūpinimas energetiniais resursais, žuvininkystė.

V.Čižovas pabrėžė, kad turint omenyje ilgalaikę perspektyvą Rusija "tikisi, jog tarp ES ir Rusijos apskritai nebus vizų režimo". Tačiau, jo nuomone, "tai net ne rytdienos reikalas".

V.Čižovas ypač pabrėžė, kad šiuo atveju kalbama ne apie Rusijos prisijungimą prie Šengeno sutarties zonos.

"Omenyje turimas vizų režimo panaikinimas laikinam įvažiavimui tokiomis sąlygomis, kurios galioja 43 šalių, nepriklausančių ES, piliečiams". Daugeliu atveju toks režimas numato teisę būti šalyje iki 90 dienų.

V.Čižovas pranešė, kad viena iš penktadienį Niujorke įvyksiančio susitikimo temų bus pasirengimas jubiliejiniam, 10-ajam, ES ir Rusijos viršūnių susitikimui, kuris lapkričio 11 turi įvykti Kopenhagoje.

Pasak, V.Čižovo, "lapkričio viršūnių susitikimas - tai savotiška psichologinė riba, iki kurios, tikimės, situacija dėl Kaliningrado taps aiški".

Diplomatas taip pat pranešė, kad Maskvoje spalio viduryje įvyks I.Ivanovo darbo susitikimas su vadinamuoju ES trejetu, kurį sudaro Danijos, dabar pirmininkaujančios ES, ir Graikijos, perimsiančios iš Kopenhagos pirmininkavimą Sąjungai nuo kitų metų pradžios, užsienio reikalų ministrai, taip pat ES užsienio reikalų komisaras Chrisas Pattenas ir ES bendrosios užsienio ir saugumo politikos vyriausiasis įgaliotinis Javieras Solana.

Maskva, nuogąstaujanti, kad Lietuvai ir Lenkijai panaikinus vizų režimo lengvatas Kaliningrado srities gyventojams, ši vieną milijoną gyventojų turinti sritis bus atkirsta nuo pagrindinės Rusijos dalies ir izoliuota, suaktyvino politinį spaudimą ES šalims, reikalaudama išsaugoti bevizę erdvę.

Tačiau Briuselis griežtai atmeta bevizio režimo galimybę, nes baiminasi nelegalų ir organizuotų nusikaltėlių antplūdžio iš Kaliningrado į ES, jeigu sienos su juo nebus griežtai kontroliuojamos.

Lietuva ir Lenkija tikisi tapti visateisėmis ES narėmis 2004 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.