aA
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė, jog prezidentas Valdas Adamkus nepažeidė Prezidento rinkimų įstatymo, pranešdamas per šalies televizijas apie savo sprendimą siekti antros kadencijos. VRK pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, sprendimas komisijos posėdyje ketvirtadienį buvo priimtas vienbalsiai.
V.Adamkus
V.Adamkus
© BNS foto
Šalies vadovą VRK apskundė "Jaunosios Lietuvos", politinių kalinių ir naujųjų tautininkų sąjungos pirmininkas parlamentaras Stanislovas Buškevičius.

Savo skunde jis prašė komisijos nustatyti, iš kokių lėšų prezidentas sumokėjo už televizijos eterį, ar gavo jį pasinaudojęs tarnybine padėtimi. Prezidento pasisakymą S.Buškevičius pavadino "skambia rinkimine agitacine kalba".

Prezidentūros atstovai atsakyme VRK nurodė, jog prezidento pasisakymas buvo transliuojamas "ne kaip reklama, o kaip informacija" ir už ją nebuvo mokama.

"Skelbiant šią kalbą buvo laikomasi įprastinės viešumo praktikos: Prezidentūra visą laiką teikė ir toliau teiks visą informaciją, dominančią Lietuvos visuomenę ir žiniasklaidą", - teigiama Prezidentūros atsakyme.

Komisijos nariai, svarstydami S.Buškevičiaus skundą, pažymėjo, jog prezidentas turėjo teisę pasinaudoti televizijos eteriu ir pagal Prezidento įstatymą, be to, dar nėra paskelbta oficiali rinkimų agitacijos pradžia ir negalioja draudimai kandidatams naudotis savo tarnybine padėtimi agitacijai žiniasklaidoje.

"Mes ir dabar negalime pasakyti, jog prezidentas pasinaudojo savo tarnybine padėtimi", - BNS pažymėjo Z.Vaigauskas.

Prezidentas praėjusį ketvirtadienį per šalies nacionalinę televiziją ir komercinius televizijos kanalus transliuotoje kalboje pareiškė apsisprendęs dalyvauti šių metų gruodžio 22 dieną vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.