aA
Seime ketvirtadienį nepavyko pradėti svarstyti nutarimą dėl Lietuvos karių dalyvavimo antiteroristinėje misijoje Afganistane, kai kuriems valdančiosios daugumos ir opozicijos atstovams suabejojus šios misijos tikslingumu.
Kariai
Kariai
© ELTA
Misiją sankcionuojančio nutarimo projekto pateikimas buvo išbrauktas ir iš Seimo ketvirtadienio plenarinio posėdžio darbotvarkės.

Tačiau Seimas po pateikimo pritarė kitam nutarimo projektui, kuriuo siūloma pasiųsti keturis Lietuvos karo medikus dalyvauti Jungtinių Tautų vadovaujamoje taikos palaikymo operacijoje Afganistane.

Sprendimą išbraukti iš darbotvarkės nutarimo projektą dėl Lietuvos karių dalyvavimo antiteroristinėje operacijoje priėmė Seimo seniūnų sueiga.

BNS žiniomis, Lietuvos karių siuntimui į Afganistaną prieštarauja kai kurie valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos frakcijos nariai.

"Manau, kad tai yra per didelis Krašto apsaugos ministerijos uolumas", - BNS sakė sovietų karo Afganistane veteranas socialdemokratas Rimantas Ruzas.

Jo nuomone, pakaktų, jeigu Lietuva į Afganistaną pasiųstų tik karo medikus.

Jis taip pat pažymėjo, jog šalies vadovas Valdas Adamkus pats turėtų prisiimti didesnę atsakomybę už į Afganistaną pasiųstų karių likimą.

Socialdemokratinės koalicijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas BNS teigė, jog frakcija nusprendė pirmadienį į savo posėdį pakviesti krašto apsaugos ministrą Liną Linkevičių ir pasiaiškinti operacijos aplinkybes.

Prezidento Seimui pateiktame nutarimo projekte siūloma šešiems mėnesiams pasiųsti iki 40 Lietuvos specialiųjų pajėgų karių dalyvauti JAV vadovaujamoje kovos su terorizmu operacijoje "Tvirta taika" Vidurio ir Pietų Azijos regione.

Į šią operaciją ketinama pasiųsti tik profesionalios tarnybos karius savanorius. 40-ties karių būrio daugumą sudarys Kauno Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono kariai, taip pat planuojama, jog jame bus ir karių iš iki šiol ypač įslaptinto ypatingosios paskirties dalinio "Aitvaras".

Preliminariai numatoma, jog Lietuvos kariam bus patikėta atsakinga specialiosios žvalgybos misija Afganistane. Jie privalės identifikuoti galimus taikinius, analizuoti aplinkos saugumą, nustatyti galimas grėsmes, taip užtikrindami kitų tarptautinėje operacijoje dalyvaujančių pajėgų saugumą.

Misijos išlaidos sieks maždaug 1 mln. litų, kurie bus skirti iš krašto apsaugai numatyto biudžeto.

Anksčiau buvo numatyta, jog operacijoje "Tvirta taika" dalyvaus ir keturi Lietuvos karo medikai. Prieš kelis mėnesius Seimas savo nutarimu buvo pritaręs jų dalyvavimui šioje operacijoje.

Tačiau pagal naują nutarimą, kuriam buvo pritarta po pateikimo, Lietuvos karo medikai dalyvaus ne "Tvirtoje taikoje", o Jungtinių Tautų taikos palaikymo pajėgų operacijoje Afganistane.

Šios pajėgos yra atsakingos tik už taikos užtikrinimą Kabule. Lietuvos karo medikai operacijoje dalyvaus čekų karo lauko ligoninės sudėtyje. Iš 30 savanorių atrinkti keturi karo medikai šiai operacijai tris mėnesius ruošėsi Čekijoje.

Iš viso JT tarptautinėse pajėgose Afganistane tarnauja apie 4,6 tūkst. karių.

Seimas pernai pasmerkė teroro išpuolius prieš JAV ir parėmė antiteroristinės koalicijos veiksmus prieš Afganistane besislapstančius teroristus ir juos globojantį talibų režimą. 2001 metų rugsėjo 11-ąją du teroristų užgrobti lėktuvai įsirėžė į Pasaulio prekybos centro pastatus Niujorke, vienas - į Pentagono pastatą Vašingtone, o ketvirtasis lėktuvas sudužo Pensilvanijoje.

JAV Vyriausybė dėl šių teroro aktų, kurių metu žuvo apie 3000 žmonių, apkaltino Afganistane įsikūrusią išeivio iš Saudo Arabijos Osamos bin Ladeno vadovaujamą teroristinę organizaciją "al Qaeda".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.