aA
Tuo metu, kai kompanija „Intel“ konferencijoje „Intel Developers Forum“ demonstravo 4,7 GHz spartos procesorių, oficialus AMD atstovas vienareikšmiškai nusakė bendrovės poziciją gigahercų klausimu – taktinis dažnis „nėra vienintelis procesoriaus našumo rodiklis“.
AMD procesorius
AMD viceprezidentas ryšiams su visuomene Patrickas Moorheadas išsakė šią nuomonę keliaudamas po Taivanį. Bendravimas su vartotojais yra viena svarbiausių AMD projekto „True Performance Initiatives“, pradėto praėjusiais metais, dalių. Jo tikslas supažindinti žmones su procesorių architektūromis, paaiškinti skirtumą tarp taktinio dažnio ir per laiko vienetą atliekamų operacijų skaičiaus. Projekto įgyvendinimo imtasi siekiant išsklaidyti „megahercų mitą“ ir populiarinti „Athlon XP“ procesorius.

Pasak P.Moorheado, kadangi „Pentium 4“ naudojamas branduolys atlieka mažiau instrukcijų per laiko vienetą, nei „Pentium III“, vadinasi „Athlon XP“ gali sėkmingai konkuruoti su „Pentium 4“ procesoriumi, netgi dirbdamas mažesniu taktiniu dažniu.

Siekdama pagerinti savo padėtį rinkoje, „Advanced Micro Devices“ ketina sudaryti mokslininkų, pramonės ekspertų ir programinės įrangos specialistų tarybą, kuri pateiks išsamius duomenis apie AMD procesorių spartą. Kompanija taip pat ketina palaikyti glaudžius ryšius su programinės įrangos gamintojais („Microsoft“, „Red Hat“ bei IBM), kurie jau sutiko derinti programas su AMD procesoriais.

P.Moorheadas išreiškė pasipiktinimą, jog įvairiausi techninės įrangos testai paruošiami nekokybiškai, t.y. neatsižvelgus į AMD procesorių charakteristikas. Pasak jo, „Business Applications Performance Corporation“ sukurtas „Sysmark“ testas pateikia neteisingus duomenis apie „Intel“ ir AMD procesorių našumą. Atliekant bet kokį testą spartesniu nurodomas „Pentium 4“ lustas.

Tinklapis „TheInquirer“ pateikė duomenis apie realią „Athlon XP“ procesorių spartą:

ŽymėjimasReali spartaBranduolysSist.magistralės dažnis
XP2300+1,87 GHz„Thoroughbred B“333 MHz FSB
XP2400+2,00 GHz„Thoroughbred B“266 MHz FSB
XP2500+2,00 GHz„Thoroughbred B“333 MHz FSB
XP2600+2,13 GHz„Thoroughbred B“266 MHz FSB
XP2700+2,13 GHz„Thoroughbred B“333 MHz FSB
XP2800+2,27 GHz„Thoroughbred B“266 MHz FSB
XP2800+2,13 GHz„Barton“333 MHz FSB
XP2900+2,27 GHz„Thoroughbred B“333 MHz FSB
XP3000+2,27 GHz„Barton“333 MHz FSB

Žinoma, tai kol kas spėjimas, tačiau manoma, jog procesoriai su „Barton“ branduoliu gauna papildomą 100+ reitinge, kadangi turi didesnės talpos spartinančiąją atmintį, o „Thoroughbred B“ – dėl savo 333 MHz sisteminės magistralės.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.