aA
Kiaulė
Daktaras Mike'as Mendlas ir jo kolegos iš Bristolio universiteto stebėjo socialinį konkurencinį kiaulių elgesį, taip pat būdingą ir beždžionėms. Pavyzdžiui, jos išmokdavo sekti kitus gyvūnus, kurie eidavo prie maisto, ir nugvelbdavo jį iš po pat jų nosių. Tokių "vagysčių" aukos, reaguodamos į "nusikaltimą", pradėdavo elgtis taip, kad jos nebebūtų daugiau sekamos.

Daktaras M.Mendlas Britanijos mokslo asociacijos susirinkime Leičesterio universitete sakė: "Toks konkurencinis elgesys iki šiol buvo pastebėtas tik tarp primatų. Pasirodo, kiaulės taip pat gali vienos kitoms siųsti signalus apie savo konkurencinį pranašumą bei panaudoti šią informaciją siekiant užkirsti kelią agresijai, galinčiai kilti per ginčus dėl socialinio jų statuso". Galimybė vietoj raumenų naudoti smegenis sumažina riziką, kad gyvūnas bus sužeistas.

Pasak mokslininkų, vis dar neaišku, ar "protingas" kiaulių elgesys yra pagrįstas sąlyginai paprastais mokymosi procesais ar tai yra sudėtingesnis supratimas to, ką galvoja ar žino kitas gyvūnas.

"Mūsų tyrimo rezultatai rodo, jog kiaulės gali išvystyti pakankamai sudėtingą socialinį konkurencinį elgesį, panašų į tą, koks būdingas kai kurioms primatų rūšims", - sakė M.Mendlas. Jo teigimu, reikalingi tolimesni tyrimai, kurie padėtų išsiaiškinti, kaip viena kitos nepažįstančios kiaulės gali perduoti viena kitai informaciją apie jų konkurencinį pranašumą nenaudojant jėgos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.