aA
Valstybės saugumo departamentas ir Valstybės turto fondas pralaimėjo žvejams, ties Raseiniais auginantiems karpius bei lydekas. Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija nusprendė, kad bendrovė „Raseinių žuvininkystė" turi būti įtraukta į „Birvėtos tvenkinių" pirkėjų sąrašą.
Žvejyba
Žvejyba
Tai reiškia, kad jau negalioja Valstybės turto fondo sudarytos privatizavimo komisijos nutarimas išmesti Raseinių bendrovę iš viešo pardavimo konkurso.

Netikėta žinia apstulbino

Šių metų balandį „Raseinių žuvininkystės" darbuotojus pasiekė stulbinanti žinia. Jie sužinojo, kad yra kažkuo pavojingi valstybės saugumui ir todėl negali gaudyti žuvų kitoje šalies vietoje.

Valstybės saugumo departamentas parengė dokumentą, jog bendrovė yra nepatikima. Šią pažymą užsisakęs Valstybės turto fondas išbraukė „Raseinių žuvininkystę" iš konkurso dalyvių ir nė nebandė paaiškinti, kuo valstybei nusikalto keletą dešimtmečių žuvis gaudžiusi bendrovė.

Kiek anksčiau šios įmonės vadovas Česlovas Kenstavičius buvo sulaukęs užuominų, jog turi užleisti kelią kitiems. Jeigu nesitrauksiąs geruoju - esą yra kitų būdų sutramdyti augančius jo užmojus plėsti verslą.

Turto fonde - ir vėl tyla

Vyriausiojo administracinio teismo sprendimas neskundžiamas. Jį būtina vykdyti. Tačiau raštu apie bylos pabaigą informuoti Valstybės turto fondo pareigūnai paslaptingai kalbėjo, kad šią savaitę studijuos teismo dokumentą ir galvos, ką reikia daryti.

Panašiai Turto fondas elgėsi ir pavasarį, kai išmetė iš konkurso „Raseinių žuvininkystę". „Lietuvos rytui" pasidomėjus, dėl kokių priežasčių buvo paprašyta saugumo nuomonės apie bendrovę, kodėl bendrovei nebuvo leista gintis, šios institucijos vadovai tuomet išsisukinėjo nuo tiesių atsakymų. Valdininkai tvirtino, kad nors tokie žingsniai nėra būtini, nė vieno jų atlikto veiksmo įstatymas nedraudžia.

Superslaptumas – pavojingas

Tokia valstybės turtą parduodančios institucijos pozicija sukėlė abejonių ir diskusijų. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas teigė nesuprantąs pažymos motyvų ir abejojo šios praktikos tikslingumu.

Daugiausia susirūpinimo sukėlė tai, kad kažkuo kaltinama įmonė neturi teisės sužinoti kaltinimų ir gintis. Buvo pareikšta nuomonių, jog superslaptumas gali sukurti prielaidų korupcijai.

Žvejų nuodėmių neatskleidė

Po patirto smūgio dar neatsigavęs Č.Kenstavičius „Lietuvos rytui" balandį teigė jau nebeturįs noro plėsti verslą: „Norime bent išsiaiškinti, kodėl valstybė mus laiko nepatikimais".

Išėjo priešingai. Bendrovė konkurse galės dalyvauti. Tačiau ir po palankaus teismo sprendimo jos darbuotojai nežino, kuo yra ar buvo įtariami, kokį pavojų galėjo sukelti valstybės ekonominiam saugumui.

Teismas atmetė ieškovo prašymą įpareigoti Valstybės saugumo departamentą atskleisti sukauptą informaciją.

"Lietuvos rytas"