aA
Rožė, gedulas
© ELTA
JAV ambasadorius Johnas Tefftas dėkojo lietuviams už paramą. "Jūsų neišsenkanti parama ir užuojauta nepaprastai mus sujaudino", - sakė JAV ambasadorius.

Minėjime dalyvavo Seimo ir Vyriausybės nariai, aukšti ministerijų pareigūnai, kelios dešimtys solidarumą parodžiusių vilniečių. Ambasadorius J.Tefftas prisiminė, jog prieš metus po teroro aktų daugybė lietuvių prie JAV ambasados spontaniškai nešė gėlių, degė žvakutes. J.Tefftas pabrėžė, jog būtina siekti, kad panašių teroro aktų teityje nebepasikartotų.

Kaip ir prieš metus, trečiadienį šalia JAV ambasados žmonės degė atminimo žvakutes, dėjo geles ir vainikus. "Minime įvykį, pakeitusi mūsų sampratą apie saugumą", - sakė premjeras A.Brazauskas.

Premjeras pastebėjo, jog Lietuva visus metus siekė pagal išgales prisidėti prie kovos su terorizmu.A.Brazausko teigimu, Lietuva ne tik atvėrė savo uostus ir oro erdvę antiteroristinėms operacijoms, bet ir ėmėsi stiprinti potencialių taikinių apsaugą bei tobulinti įstatymų bazę.

Premjeras terorizmą palygino su Lietuvoje degančiais durpynais, kuriuos užgesinti galėtų "tik tarptautinių pastangų lietus". Tragiškos metinės trečiadienį aktyviai minimos Vilniuje - atidaromos šiai datai skirtos parodos, vyks koncertai.

Seime antradienį vidurdienį taip pat buvo paminėti tragiški 2001 metų rugsėjo 11-osios įvykiai JAV, kai per teroristų atakas buvo sugriauti Pasaulio prekybos centro dangoraižiai Niujorke bei apgriautas Pentagono pastatas Vašingtone.

Tylos minute Seimo fojė susirinkę Seimo vadovai, parlamentarai, Seimo darbuotojai, užsienio diplomatai bei kiti svečiai pagerbė beveik 3 tūkst. teroro aukų atminimą.

Minėjime Seime nedalyvavo JAV ambasados atstovai, kadangi tuo pačiu metu ambasadoje taip pat vyko renginys skirtas Rugsėjo 11-ajai atminti.

"Šiandien ne taip svarbu, kuriame renginyje būti. Svarbu būti kartu suvokiant tą baisų įvykį ir perspektyvas. Tuomet ir dabar norisi pasakyti: "Mes su Amerika", - sakė minėjime kalbėjęs parlamentinės ryšių grupės su JAV pirmininkas Alvydas Medalinskas.

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas priminė, jog Seimas prieš metus ne tik pasmerkė terorizmo aktus prieš JAV, bet ir paragino padaryti viską, kad jie nepasikartotų.

2001 metų rugsėjo 11-ąją teroristai užgrobė keturis keleivinius lainerius, iš kurių dviem taranavo Pasaulio prekybos centrą Niujorke, vieną nukreipė į Pentagono pastatą Vašingtone, o vienas sudužo pakeliui į JAV sostinę.

Dėl teroro aktų JAV vyriausybė apkaltino išeivio milijonieriaus iš Saudo Arabijos Osamos bin Ladeno vadovaujamą teroristinę organizaciją "al Qaeda".

Per plačią JAV vadovaujamos antiteroristinės koalicijos karinę operaciją Afganistane bei kitose šalyse "al Qaeda" organizacija buvo išblaškyta, daug jos narių nukauta arba suimti, tačiau iki šiol nepavyko suimti jos vadovo O. bin Ladeno arba gauti patikimų jo žūties įrodymų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.