aA
Noras paskelbti apie save arba atkeršyti oponentams - dvi pagrindinės priežastys, pasak psichoterapeuto, skatinančios nežinomus žmones siekti prezidento posto. Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas (VRK) tokius kandidatus įspėja apie jų laukiančią sudėtingą registravimo procedūrą.
Prezidentūra
© DELFI
Vyriausiąją rinkimų komisiją atakuoja visuomenei nežinomi asmenys, norintys kandidatuoti per rinkimus į šalies vadovo postą. "Žmonės skambina ir klausia, kodėl apie juos dar nerašo spauda. Buvo ir tokių, kurie net kelią į VRK surado", - vakar LŽ sakė komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Anksčiau negirdėtiems žurnalistui Vytautui Kundrotui ir pensininkui Antanui Mickevičiui komisija neseniai išdavė pažymas dėl specialių rinkimų sąskaitų atidarymo banke.

Diagnozė

Kodėl niekam nežinomi žmonės siekia dalyvauti šalies vadovo rinkimuose? Psichoterapeutas Raimundas Milašiūnas LŽ sakė galįs įžiūrėti didelį jau pasiskelbusių kandidatų norą parodyti save arba ateityje atkeršyti konkurentams.

"Mes tai vadiname narcizišku nevisavertiškumo jausmu, kai žmogus jaučiasi nepajėgus susidoroti su savo problemomis. Tada jis siekia, kad visi jį pamatytų ir pagalvotų: tas iš tiesų gali daug nuveikti", - sakė psichoterapeutas.

Prezidento rinkimuose ketina dalyvauti ir gausus būrys visuomenei gerai pažįstamų veikėjų, tačiau neturinčių realių šansų rimtai pasipriešinti lyderiais laikomiems politikams.

"Žmonės kartais būna labai pikti ir, kai ko nors negauna, bando siekti nerealaus posto. Tokiam atvejui turime terminą omnipotencija - visagališkumas. Kiekvienas tai patiriame dar vaikystėje: kūdikis jaučiasi visagalis, jam atrodo, kad kontroliuoja motiną, nes ši visada ateina, kai jos reikia. Jei užaugęs žmogus turi problemų, jis gali siekti omnipotencijos patvirtinimo savo gyvenime", - aiškino Milašiūnas.

Pinigai

VRK pirmininkas Vaigauskas mano, jog nerealių pretendentų į prezidentus ambicijas turėtų apriboti rinkimų užstatas - daugiau kaip 5 tūkstančiai litų. Jį kiekvienas kandidatas turės sumokėti per antrą registravimo etapą, kuris prasidės spalio 3 dieną.

"Kai ateina laikas mokėti pinigus, daugelis susimąsto. Nors, tiesa, per 1992 metų rinkimus kai kurie kandidatai "metė pinigus į balą", kad tik spauda bent kartą juos paminėtų, - pasakojo Vaigauskas, - Jau po rinkimų gavome laišką iš vienos gydymo įstaigos. Medikai pranešė, kad pabėgo pacientas, pareiškęs, jog visus gydymui skirtus pinigus išleido rinkimų užstatui. Tiesa, mums jis nebuvo sumokėjęs".

Dar rimtesnis etapas, anot Vaigausko, - 20 tūkstančių rinkėjų parašų, kuriuos kiekvienas kandidatas privalės surinkti ir iki lapkričio 7 dienos pateikti VRK.

Rinkėjas

Norą dalyvauti prezidento rinkimuose šiemet pareiškė ir LNK televizijos humoro laidos "Dviračio žynios" vedėjas Vytautas Šerėnas. Savo apsisprendimą per minėto kanalo žinių laidą jis paskelbė parodijuodamas Prezidentą Valdą Adamkų: "Tikiuosi, kad rinkimuose nesivaržys idėjos ir programos, nes jų niekas nebeskaito. Eisime, broliukai, į rinkimus tik su veidais".

Šiemet 43 metų gimtadienį švęsiantis ekonomikos ir socialinių mokslų daktaras Šerėnas prieš ateidamas į humoro laidą dirbo Valstybinėje konkurencijos taryboje, dėstė Vilniaus universitete, rašė mokslinius straipsnius įvairiomis ekonominėmis temomis.

Vakar LŽ paklaustas, kada ketina kreiptis į VRK, Šerėnas sakė: "Mes daugmaž įsivaizduojame tvarką, kaip reikia daryti. Kol kas svarbu apsispręsti. Apsispręsti dalyvauti rinkimuose. Būdų dalyvauti yra visokių, netgi būnant rinkėju".