aA
Mokslininkai, ieškantys būdų, kurie leistų akliesiems geriau pasinaudoti kompiuterio galimybėmis, jau sukūrė pelę, kuri krusteli ir cypteli, kai kursorius atsiduria ant kurios nors grafos.
Kompiuterio pelė
Kompiuterio pelė
Glazgo universiteto bendradarbis Mike’as Burtonas per metinę Britų asociacijos mokslo pažangai skatinti konferenciją pasakojo žurnalistams, kad pelė ima vibruoti, kai tik kursorius prisiliečia prie linijos, skiriančios vieną grafą nuo kitos. Vadinasi, aklasis gali orientuotis, kas darosi kompiuterio ekrane.

Pasak M.Burtono, toks gana paprastas ir pigus dalykas buvo bene geriausias sprendimas, suteikiantis akliesiems gerokai daugiau galimybių dirbant su kompiuteriu.

Pavadinęs vibruojančią pelę elektroniniu Brailiu, M.Burtonas sakė, jog taip norėta padėti akliesiems gauti informacijos, peržiūrint duomenų ir įvykių lenteles.

Pelės krustelėjimo poveikiui sustiprinti, kaip aiškino kitas Glazgo universiteto mokslininkas, Stephenas Brewsteris, sukurtos garso grafos - kad pelės krustelėjimą lydėtų ir tam tikras garsas. Linijas tarp grafų pažymi kitoks garso tonas, kuris darosi aukštesnis linijai kylant ir žemesnis leidžiantis. Įvairios tonų kombinacijos gali atspindėti įvairias tos pačios grafos linijas - taip susidaro savitas garsų "kraštovaizdis".

"Vien tik garsu galima aprėpti gana sudėtingą informaciją", - tvirtino S.Brewsteris. Beje, anot jo, tokia garsine technika pravartu naudotis ir matantiems, pavyzdžiui, biržos makleriams, kuriems pakaktų savo mobiliuoju telefonu išgirsti tą ar kitą garso toną, priklausomai nuo to, ar akcijos kyla, ar smunka.

ELTA