aA
Kataro palydovinė televizija "al Jazeera" pirmadienį transliavo vaizdajuostės ištraukas, kuriose girdisi, kaip Osama bin Ladenas sako esąs atsakingas už rugsėjo 11-osios atakas Jungtinėse Valstijose.
Osama bin Laden
Kitoje "Al Jazeera" parodytoje ištraukoje matyti kovotojai, kurie, televizijos teigimu, buvo tarp rugsėjo 11-osios atakas įvykdžiusių "al Qaeda" narių. Juostoje jie nufilmuoti susibūrę prie pilotavimo vadovėlių ir Pentagono, kuris buvo tarp atakų taikinių, žemėlapių.

Kovotojai buvo nufilmuoti Afganistano Kandaharo mieste "keli mėnesiai" prieš tai, kai jie išvyko į Jungtines Valstijas vykdyti atakų, kurios pareikalavo maždaug 3 tūkst. žmonių gyvybių, nurodė televizija.

Vienoje ištraukoje rodomos lėktuvų pagrobėjų nuotraukos, o O.bin Ladeno balsas pamini kai kuriuos jų, tarp jų egiptietį Mohammadą Attą, kuris, jo žodžiais, "vadovavo grupei, sunaikinusiai pirmąjį (Pasaulio prekybos centro Niujorke) bokštą".

Atakas pavadinęs "reidais Niujorke ir Vašingtone", O.bin Ladenas gyrė "vyrus, kurie pakeitė istoriją ir apvalė arabiškąją ir islamiškąją tautą nuo klastingų tironų ir jų pavaldinių purvo".

Be M.Attos, O.bin Ladenas paminėjo libanietį Ziyadą al-Jarrah, Marwaną al-Shehhi iš Jungtinių Arabų Emyratų, "kuris sunaikino antrąjį bokštą", ir Hani Hanjourą iš Saudo Arabijos Taifo miesto, "kuris sunaikino Pentagoną".

"Al Jazeera" parodė ir Hamzos al-Ghamdi, dar vadinamo Julailibu al-Ghamdi, Saeedo al-Ghamdi, Waelo al-Shehri ir Ahmado Naami fotografijas. Šie žmonės, kaip ir O.bin Ladeno nurodyti kovotojai, yra įtraukti į JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) rugsėjo 11-osios atakų vykdytojų sąrašą.

Pasak "al Jazeera", ji gavo vaizdajuostę, kurią "al Qaeda" "neseniai" įrašė pirmosioms rugsėjo 11-osios atakų metinėms paminėti. Visą vaizdajuostę televizija ketina transliuoti antradienį.

Tačiau Dohoje įsikūrusi "al Jazeera" nieko neminėjo apie galimą O.bin Ladeno buvimo vietą. Apie "al Qaeda" lyderio likimą intensyviai spėliojama jau keli mėnesiai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.