aA
Europos Sąjungos (ES) atstovai pareiškė pasiryžimą konstruktyviai išnagrinėti Maskvos siūlymus dėl paprastesnio tranzito režimo Rusijos piliečiams tarp Kaliningrado srities ir kitų Rusijos regionų atsižvelgiant į artėjančią ES plėtrą, pranešė pirmadienį Rusijos užsienio ministro pavaduotojas Sergejus Razovas.
Europos Sąjunga
Pirmadienį Maskvoje įvyko Rusijos ir Europos Sąjungos konsultacijos dėl Kaliningrado srities problemų, susijusių su būsima ES plėtra.

S.Razovas, kuris vadovavo Rusijos delegacijai konsultacijose, pranešė spaudos konferencijoje, kad ES atstovai pareiškė pasiryžimą Rusijos siūlymus apsvarstyti "lanksčiai, konstruktyviai ir pasirengus priimti kompromisinius sprendimus".

"Rusijos atstovai išsamiai paaiškino mūsų siūlymus - pereiti ateityje prie bevizio režimo tarp Europos Sąjungos ir Rusijos, o iki perėjimo prie tokios tvarkos - parengti kuo paprastesnį žmonių ir krovinių tranzito iš Kaliningrado srities ir atgal per Lietuvos teritoriją režimą", - sakė S.Razovas.

Jis pažymėjo, kad, kaip patikino ES atstovai, Briuselyje, kur yra ES būstinė, ir kitose Europos sostinėse, "su dideliu susidomėjimu nagrinėjami Rusijos siūlymai".

"Europos Sąjungos delegacija patikino, kad į šiuos siūlymus bus duotas atsakymas, ir jis bus konstruktyvus, teigiamo pobūdžio", - sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovo pavaduotojas.

Jis paaiškino, jog Rusijos siūlymai dėl tranzitinių keleivinių traukinių eismo per Lietuvos teritoriją vadinamuoju uždarų durų režimu organizavimo yra išdėstyti memorandumo dėl tarpusavio supratimo projekte, kurį Maskva perdavė Europos Komisijai (EK).

Pirmadienį vykusiose Rusijos ir Europos Sąjungos konsultacijose, sakė S.Razovas, buvo išsamiai aptartas patikslintas palengvinto Rusijos piliečių tranzito per Lietuvą režimas.

Rusijos siūlomame variante, pranešė diplomatas, numatoma, kad bilietai į tokius traukinius bus parduodami Rusijos piliečiams ir Rusija iš anksto bus pasiryžusi duoti visą informaciją apie keleivius Lietuvai.

Be to, Rusija pasiryžusi sutikti, kad kiekviename traukinio vagone, jam važiuojant Lietuvos teritorija, būtų Lietuvos teisėsaugos institucijų atstovas. Drauge tranzitiniai traukiniai gali važiuoti per Lietuvą be sustojimų ir didesniu greičiu, sakė S.Razovas.

Maskvos siūlomi variantai, pareiškė diplomatas, nesuvaržo nei Rusijos piliečių konstitucinių teisių, nei ES, ir konkrečiai Lietuvos saugumo interesų.

"Turimi omenyje ne eksteritoriniai traukiniai, o tarptautiniai reisai, kuriuos kontroliuotų Lietuvos policininkai", - sakė Rusijos URM vadovo pavaduotojas.

Maskva, nuogąstaujanti, kad Lietuvai ir Lenkijai panaikinus vizų režimo lengvatas Kaliningrado srities gyventojams, ši vieną milijoną gyventojų turinti sritis bus atkirsta nuo pagrindinės Rusijos dalies ir izoliuota, suaktyvino politinį spaudimą ES, reikalaudama išsaugoti bevizę erdvę.

Tačiau Briuselis griežtai atmeta bevizio režimo galimybę, nes baiminasi nelegalų ir organizuotų nusikaltėlių antplūdžio iš Kaliningrado į ES, jeigu sienos su juo nebus griežtai kontroliuojamos.

Vykdydami ES duotą įsipareigojimą suderinti vizų režimą su Šengeno erdvės sutarties reikalavimais, nuo kitų metų vidurio Vilnius ir Varšuva pradės reikalauti vizų iš Kaliningrado srities gyventojų, vykstančių per šias šalis.

Lietuva ir Lenkija tikisi tapti visateisėmis ES narėmis 2004 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.