aA
Anksti pirmadienį per stiprų žemės drebėjimą Papua ir Naujosios Gvinėjos šiaurėje žuvo mažiausiai du žmonės ir buvo sugriauta daug namų, o kilusi palyginti nedidelė vandenyno banga nusirito iki netoliese esančių salų, pranešė pareigūnai.
7,6 balo Richterio skalę stiprumo požeminis smūgis užfiksuotas 4 val. 44 min. vietos (20 val. 44 min. sekmadienį Lietuvos) laiku.) Jo epicentras buvo vos 30-40 km į šiaurės vakarus nuo Vevako miesto, pranešė sostinės Port Morsbio ir Australijos seismologai.

Netrukus po drebėjimo per jį susidariusi vandenyno banga smogė Naujosios Gvinėjos pakrantei bei keturioms saloms netoli Vevako ir kai kur nuplovė po 10-15 m pakrantės, nuo polių nunešė namus.

"Turime pranešimų apie du žuvusius žmones ir vieną sunkiai sužeistą pagyvenusį vyrą, kuris bangai smogus į jo namą buvo nusviestas į vandenį", - AFP telefonu iš Vevako sakė Katalikų Bažnyčios pareigūnas Francisas Kemakenas.

Pasak jo, žuvusių ir sužeistų žmonių skaičius "neabejotinai didės", nes iš minėtų salų pranešama, kad ten padaryta dar didesnė žala.

1998 metų liepą per 7 balų stiprumo žemės drebėjimą tame pačiame regione susidarė milžiniškas cunamis, Aitapės mieste netoli Vevako pareikalavęs daugiau kaip 2,2 tūkst. žmonių gyvybių.

F.Kemakenas nurodė, kad pirmadienio banga buvo daug mažesnė už 1998-ųjų cunamį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.