aA
Pirmadienio paryčiais, apie 4 valandą 15 minučių, Palangoje žaibiškai apvogtas Gintaro muziejus. Pavogtas bene vertingiausias eksponatas - 3 kilogramus 698 gramus sveriantis gintaro luitas
Palanga
© BNS foto
Į muziejaus patalpas antrajame aukšte vagys pateko išdaužę langą šalia balkono. Rastos medinės kopėčios ir lynas. Sudaužę vitriną nusikaltėliai iš jos pavogė tik vieną natūralaus gintaro gabalą, vadinamą saulės akmeniu, nors šalia jo buvo eksponuojama dar 13 įvairaus dydžio natūralaus gintaro gabalų.

Saulės akmuo yra trečias pagal savo svorį Europoje iš gintaro luitų, aprašytų mokslinėje literatūroje. 1990-aisiais jo rinkos kaina siekė 300 tūkstančių rublių, muziejinė vertė - 700 tūkstančių litų. Dabartinės gintaro vertės specialistai dar nenustatė.

Gintaro muziejuje yra įrengta trijų ruožų apsaugos signalizacija, sauganti perimetrą, langus bei fiksuojanti judesį. Suveikusią signalizaciją išgirdo budėjęs sargas. Jis nedelsdamas pranešė apie tai policijai, tačiau atvykęs apsaugos ekipažas negalėjo privažiuoti prie pastato, nes nusikaltėliai buvo užblokavę privažiavimus.

Jie ant kelio užvertė medžių, ištiesė lynus, padėjo metalinius lakštus su plieniniais spygliais, kurie pradūrė padangas. Visi trys išėjimai iš muziejaus taip pat buvo užblokuoti lynais.

Tai ne pirmas kartas, kuomet vagys susidomi Saulės akmeniu - 1990 metais jis jau buvo pavogtas, tačiau išaiškinus vagystę vėl grąžintas į muziejų. Tąkart jis pavogtas kartu su dar 76 gintaro luitais.

Palangos gintaro muziejuje Saulės akmuo saugomas nuo 1970 metų.

Tai jau trečia vagystė iš Gintaro muziejaus. Prieš kelis metus iš muziejaus salės buvo pavogtas paveikslas, kuris nerastas iki šiol.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.