aA
Nei dirbančių pensininkų protestai, nei kairiųjų opozicijos grasinimas surengti Seime interpeliaciją socialinės apsaugos ir darbo ministrei Vilijai Blinkevičiūtei neatvėsino socialliberalų ir liberalų noro reformuoti pensijų sistemą.
Po vakar surengtų pasitarimų maratono, trukusio iki vėlaus vakaro, valdančioji dauguma apsisprendė teikti Seimui svarstyti įnirtingas diskusijas sukėlusias Pensijų įstatymo pataisas.

Įstatymo pataisų projektas, kuriuo siūloma dirbantiems pensininkams, nepriklausomai nuo jų gaunamų pajamų, mokėti tik bazinę 138 litų pensiją, yra įtrauktas į šios dienos Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkę.

Pataisų svarstymui parlamente vakar iš esmės pritarė ir socialinės apsaugos ir darbo ministrės V.Blinkevičiūtės argumentų išklausiusi Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcija. Tačiau numatyta, jog dar prieš posėdį rinksis Seimo seniūnų sueiga, galinti pakoreguoti plenarinio posėdžio darbotvarkę.

Prezidentas Valdas Adamkus vakar priėmė premjerą Rolandą Paksą ir Seimo pirmininką Artūrą Paulauską ir pabrėžė, kad jis remia "Sodros" reformą. Porą valandą trukusiame pokalbyje pirmiausia kalbėta apie dirbančių pensininkų, kurių yra 135 tūkstančiai, pasipiktinimą. Priėmus Vyriausybės parengtą įstatymo pataisą, dirbantiems pensininkams būtų mokama tik bazinė - 138 litų pensija.

Liberalų ir socialliberalų vadovai sakė, kad reformos daromos ne iš gero gyvenimo. "Sodros" deficitas siekia 0,5 mlrd. litų. Nesiėmus būtinų veiksmų, vasarį "Sodra" pasiektų dugną ir pensininkai iš viso nebegautų pensijų", - sakė jie Prezidentui.

R.Paksas priminė, kad konservatoriai, kurie pirmieji parengė "Sodros" reformų įstatymus, nesugebėjo jo priimti, o dabar kritikuoja. A.Paulauskas pareiškė, kad kito kelio nėra: "Arba reforma, arba po kelių mėnesių skelbsime, kad "Sodra" bankrutuoja".

Paklaustas, ar galvoja, kaip gerinti gyvenimą, kad dirbantiems pensininkams nereikėtų dirbti, R.Paksas atsakė: "Aš lygiai taip pat galvoju ne tik apie pensininkus, bet ir apie jaunus žmones, kurie neturi darbo".

Tuo tarpu kairioji Seimo opozicija ir konservatoriai kategoriškai pareiškė nepritarsiantys Vyriausybės teikiamoms pataisoms. Socialdemokratė Roma Dovydėnienė neatmetė galimybės, kad jei bus daromi įstatymo pakeitimai, gali būti pateikta interpeliacija V.Blinkevičiūtei: "Mes siūlome palikti dabartinę tvarką ir ieškoti pinigų kitur".

"Lietuvos rytas"