aA
Ne per seniausiai "Gairių" leidykla išleido knygą "Grūto parko lyrika". Joje spausdinami 133 lietuvių poetų eilėraščiai, šlovinę tarybinę santvarką, ideologiją ir jos stabus, dabar radusius prieglobstį Grūto parko muziejuje. Tai 1940-1990 m. totalitarizmo poezijos antologija, įskėlusi konflikto žiežirbą. Kai kurie knygon sudėti poetai pareikalavo honoraro - daugiau kaip 18 360 Lt - už kadaise, kaip ne vienas prisipažino, ne itin noriai rašytus posmus.
"Grūto parko lyrika"
"Grūto parko lyrika"
© "Lietuvos žinios"
"Grūto parko lyrika" - politinis revanšas ar objektyvus žvilgsnis į praeitį? Knygos sudarytojas Vaclovas Paulauskas epiloge rašo: "Skaitytojui siūloma knyga nėra universali ir nepretenduoja "užpildyti spragas". Tai tik kuklus priminimas, kaip mūzos tarnavo valdžiai nuo 1940-ųjų metų iki nepriklausomybės atkūrimo".

Pasak sudarytojo, knygon pateko tik tokie kūriniai, kuriuose ryškiausiai ir atviriausiai išreikštas politinis angažuotumas. Beje, panašią antologiją dar 1991 m. išleido lenkai, dvitomyje sudėję 1938-1988 m. poezijos kūrinius net apie Staliną. Lenkijoje tokia knyga buvo priimta kaip žvilgsnis į praeitį, atsikračius baimės ir gėdos. Viskas kitaip Lietuvoje. Čia dėl "Grūto parko lyrikos" kilo skandalas.

Autoriai

Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros (LATGA-A) generalinis direktorius E.Vaitekūnas "Gairių" leidyklos vadovui P.Masilioniui lapkričio 21 d. parašė raštą. Cituojame: "Į LATGA-A kreipėsi autoriai J.Strielkūnas, St.ėlibinas, R.Sadauskas, M.Macijauskienė, R.Keturakis, J.Juškaitis, J.Lapašinsko įpėdinė L.N.Lapašinskienė, E.Mieželaičio įpėdinė E.Mieželaitienė, Vyt.Bložė, G.Astrauskas, J.Mačiukevičius, J.Degutytės įpėdinė L.Žukauskienė, J.Kunčinas, J.Jakštas, L.Gutauskas, R.Vanagas, J.iiožinio įpėdinė J.iiožinienė, R.Girkontaitė, R.Trimonis ir R.Selelionio įpėdinė R.Selelionienė.

Visi jie nurodė, kad leidyklos "Gairės" šiais metais išleistoje knygoje "Grūto parko lyrika. Totalitarinės poezijos antologija 1940-1990", Vilnius, 2000 m. neteisėtai, be jų, kaip autorių ar autorių įpėdinių, leidimo atspausdinti kūriniai. Jie prašo imtis įstatymo nustatytų priemonių jų pažeistoms teisėms apginti".