aA
Sparčiausiai istorijoje plintantis kompiuterių virusas "Love Bug", kuris atėjo iš Manilos, galėjo būti tiesiog apie padarinius nesusimąsčiusių hakerių išdaiga. Tai trečiadienį pareiškė Filipinų tyrimo pareigūnai.
Filipinų Nacionalinis tyrimo biuras (NTB) pranešė, jog dabar tiriama versija sukasi apie asmenis, susijusius su vietos kompiuterių mokykla. Prieš tai, antradienį, prokuratūra nurodė paleisti pirmąjį suimtą įtariamąjį.

Vyriausiasis šios bylos tyrėjas Nelsonas Bartolome (Nelsonas Bartolomė) žurnalistams pareiškė, kad NTB tiria 10 viruso programoje užkoduotų vardų, kurie leidžia įtarti žmones, susijusius su Manilos AMA kompiuterių koledžu (AMAKK).

Įtariamieji "nežinojo, kad tai nusikaltimas, greičiausiai tai buvo tiesiog išdaiga. Tačiau tai jie padarė tyčia, ko jie nesitikėjo - tai tokios žalos", sakė N. Bartolomė žurnalistams.

Šis virusas, išvedęs iš rikiuotės kompiuterių sistemas visame pasaulyje, veikiausiai atsirado, kai keli asmenys bandė sužinoti vietos interneto vartotojų slaptažodžius ir juos panaudoti, kad gautų nemokamo interneto laiko.

Pasak AMAKK pareigūnų, vienas koledžo studentų vasario mėnesį pateikė mokslinį darbą, kuriame rašoma, kaip galima pavogti slaptažodžius per internetą. Panašūs bruožai buvo būdingi ir "Love Bug". Disertacija buvo atmesta, o studentas pašalintas iš koledžo.

Šis studentas, Onelis A. de Guzmanas (Onelis de Gusmanas), dabar ieškomas. Jis gyvena viename bute su pirmuoju suimtu įtariamuoju, banko tarnautoju Reoneliu Ramonesu (Reoneliu Ramonesu), kurį valstybės prokuratūra antradienį nurodė paleisti dėl įkalčių stokos. 27 metų R. Ramonesas iš pradžių buvo kaltinamas Prieigos įrenginių teisės akto pažeidimu.

O. de Guzmanas parašė minėtą kompiuterių programą kaip disertacijos projektą. Tačiau vasario 24 dieną jis buvo atmestas, o AMAKK recenzentas pastebėjo - "tai neteisėta... Mes neruošiame įsilaužėlių".

O. de Guzmano sesuo Irene de Guzman yra R. Ramoneso draugė, kurios tyrimo pareigūnai taip pat ieško apklausai.

Virusas "Love Bug" "užkrėtė" viso pasaulio kompiuterius, įskaitant Pentagono, Centrinės žvalgybos valdybos ir Didžiosios Britanijos parlamento sistemas. Mokslininkų skaičiavimais, per penkias savo plitimo dienas jis padarė 6,7 mlrd. dolerių nuostolių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.