aA
Europos Komisijos (EK) pirmininkas Romano Prodi (Romanas Prodis) pirmadienį atvirai užsipuolė Didžiosios Britanijos premjerą Tony Blairą (Tonį Blerą), kuris mano, kad Europos Sąjungos (ES) šalims turi būti palikta teisė vetuoti ES sprendimus.
Tony Blair
Tony Blair
Šią griežtą kritiką jis išsakė interviu Britanijos laikraščiui "The Independent". Pasak R. Prodi, T. Blairo pozicija yra neprotinga, o Britanijos požiūris į šią savaitę įvyksiantį ES viršūnių susitikimą Nicoje - "labai keistas".

T. Blairas pritarė tolesnei ES plėtrai, kuriai reikalingos ES vidaus reformos, tačiau sykiu neslėpė ketinimo reikalauti, kad Britanija toliau turėtų veto teisę mokesčių, socialinės paramos, gynybos ir pasienio kontrolės klausimais. Nuo vidaus reformų priklauso ES plėtimasis į Rytus, kuris bus vienas pagrindinių Nicos susitikimo klausimų.

Pasak R. Prodi, britų leiboristų vyriausybė nereaguoja į racionalius argumentus ir trukdo pažangai, užimdama nesuvokiamas pozicijas.

"Nė kankinimais manęs neįtikinsit, kad tai būtų išmintinga", sakė R. Prodi apie T. Blairo prieštaravimus dėl atskirų šalių veto teisės panaikinimo ir perėjimo prie balsavimo kvalifikuota dauguma.

R. Prodi pastabas "The Independent" vertino kaip protrūkį, kuris rodo artėjantį kitų ES šalių diplomatinį puolimą prieš Didžiąją Britaniją. Šios šalys pritaria daugumos balsavimui dėl klausimų, kuriuos T. Blairas laiko net nesvarstytinais derybose.

Aukštas Britanijos vyriausybės atstovas praėjusią savaitę "Reuters" pareiškė, jog kabinetas siekia kelių kitų šalių paramos, kad ES mokesčių klausimai nebūtų sprendžiami daugumos balsavimu. Tačiau atstovas pripažino, kad socialinės paramos klausimais Britanija beveik neturi sąjungininkių.

Pasak R. Prodi, Britanijos palaikoma ES plėtra bus "apsunkinta", jeigu Nicos susitikimas žlugs, šalims taip ir nesutarus dėl opaus veto teisės klausimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.