aA
Seimo kuluaruose svarstoma, kodėl ekspremjero Andriaus Kubiliaus Vyriausybė antrą kartą sutiko pasirašyti LISCO privatizavimo sutartį su kompanija "B.B.Bredo B.V.".
Lisco
© "Lietuvos žinios"
LŽ žiniomis, buvusiai Vyriausybei turėjo būti pateikta operatyvinė informacija ir šalies specialiųjų tarnybų rekomendacijos atidėti sutarties pasirašymą, tačiau Vyriausybė į jas neatsižvelgė. Dėl trečiojo LISCO privatizavimo konkurso Lietuva gali turėti nemalonumų ir tarptautiniuose teismuose.

Vakar Valstybės turto fondas (VTF) gavo Lietuvos jūrų laivinininkystės (LISCO) pirkėjo Olandijoje registruotos bendrovės "B.B.Bredo B.V." laišką, kuriame yra informacijos, kad bendrovė atsisako savo įsipareigojimų ir nesumokės už LISCO akcijas. Tai "B.B.Bredo B.V." turėjo padaryti iki šios dienos vakaro. Vyriausybės spaudos tarnyba patvirtino informaciją, kad "B.B.Bredo B.V." atsisako mokėti už LISCO akcijas. Seimo Ekonomikos komitetas, trečiadienį uždarame posėdyje svarstęs LISCO klausimą, turi Valstybės saugumo departamento (VSD) pateiktą dokumentą, kuriame, LŽ žiniomis, konstatuojama, jog VSD rekomendavo Vyriausybei atidėti sutarties su "B.B.Bredo B.V." pasirašymą, kol išaiškės visos aplinkybės.

LŽ žiniomis, ir VSD, ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) rekomendacijos buvo pateiktos ekspremjero Andriaus Kubiliaus ministrų kabinetui likus kelioms dienoms iki sutarties pasirašymo. Tačiau ekspremjeras vakar LŽ patikino, kad su šių institucijų atstovais buvo kalbėtasi, "jie buvo iškviesti į Vyriausybės posėdį ir jokių argumentų, kad reikėtų sustabdyti sutarties pasirašymą, nepateikė". Atsisako?

VTF generalinis direktorius P.Milašauskas vakar patvirtino, kad LISCO pirkėja atsisako savo įsipareigojimų ir nesumokės už įmonės akcijas. Pasak P.Milašausko, "iš "Bredo" dėl sandorio yra gauta tam tikra informacija, kurios nenoriu komentuoti. Dabar sprendžiame teisinius aspektus, nes yra keli būdai, kaip ir kada nutraukti sutartį". VTF generalinis direktorius teigia kol kas negalįs patikslinti, kaip bus reaguojama į Turto fondui atsiųstą "Bredo" laišką.

Nerekomendavo

Trečiadienį uždarame Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje buvo svarstomas LISCO klausimas. Oficialiai išvados bus pateiktos kitą savaitę, tačiau, LŽ žiniomis, svarstyta konfidenciali VSD pažyma, kuri, kai kurių parlamentarų teigimu, neva buvo pateikta ir ekspremjero A.Kubiliaus ministrų kabinetui prieš pat sutarties dėl LISCO akcijų pardavimo ir pirkimo pasirašymą.

LŽ šaltinių teigimu, VSD rekomendavo Vyriausybei atidėti sutarties pasirašymą, kol išaiškės visos aplinkybės.

Nepatvirtintomis žiniomis, dalyvaudamas LISCO privatizavimo konkurse konsorciumas pateikė kai kurių jį sudarančių kompanijų 1998 m. veiklos duomenis. Įtariama, kad kompanija norėjo nuslėpti vėlesnius savo nuostolius.

Dovanėlė

Seimo kuluaruose sklando gandai apie tai, jog ekspremjeras A.Kubilius savotiškai atsikeršijo dabartiniam premjerui Rolandui Paksui už atsisakymą pasirašyti sutartį dėl "Mažeikių naftos" akcijų pardavimo "Williams International". Palikdamas sutartį A.Kubiliaus atsakomybei, R.Paksas, kaip juokaujama Seime, dabar gavo panašią "dovanėlę" LISCO. LŽ klausė ekspremjero, ar iš tiesų prieš pasirašant sutartį VSD informavo apie rekomendaciją atidėti sutarties pasirašymą, kol išaiškės visos aplinkybės.

- Ar tiesa, kad prieš pasirašant sutartį dėl LISCO akcijų pardavimo, ir VSD, ir STT atsiuntė pažymas, kuriose nerekomendavo pasirašyti sutarties?

- Turiu pasakyti, kad mes kalbėjomis su VSD atstovais, jie buvo iškviesti į posėdį ir jokių argumentų dėl to, kad reikėtų sustabdyti sutarties pasirašymą, nepateikė.

Nebuvo?

- VSD ir STT dokumentai yra slapti, tačiau kodėl užkulisiuose kalbama, jog sutartis pagrįsta 1998 m. "B.B.Bredo B.V." veiklos duomenimis, o ne 2000 m., kai neva jų pajamos sumažėjo keliasdešimt kartų?

- Visų pirma reikia žiūrėti ne į patį "Bredo", o į tuos konsorciumo dalyvius, kurie jį sudaro. Yra stambi Izraelio kompanija ir viena stambiausių transporto kompanijų - Danijos "DFDS Tor Line", dėl kurių jokių abejonių, man atrodo, niekam nekyla. Visus bandymus įrodyti, kad "Bredo" yra nepatikimas partneris ar kažkas buvo pažeista pasirašant sutartį, Valstybės kontrolės argumentus, kurie buvo išdėstyti labai skubiai parašytoje pažymoje, man atrodo, geriausiai apibūdino Privatizavimo komisijos pirmininkas akademikas Eduardas Vilkas, pavadindamas juos kliedesiais.

- Ar galima teigti, kad VSD pažymoje dėl LISCO privatizavimo konkurso laimėtojo buvo nerekomenduojama pasirašyti sutarties, kol neaiškios aplinkybės? Ar buvo žodis "nerekomenduojama"?

- Dabar neprisimenu. Nebuvo tokios pažymos. Nebuvo tokios pažymos, buvo svarstoma, kada... buvo keliami įvairūs klausimai, turėjome ne vieną pokalbį, bet kokių nors argumentų iš VSD negavau.

- Nebuvo raštiškų dokumentų?

- Ne. - Nei iš STT, nei iš VSD? - Ne. - Vadinasi, šių institucijų atstovai buvo Vyriausybės posėdyje, tačiau nieko svarbaus jų argumentuose nebuvo rasta?

- Nieko jie nepasakė. - Kaip paaiškinti kalbas, kad jie buvo nerekomendavę pasirašyti sutarties būtent spalio 19 d., o rekomendavę atidėti sutarties pasirašymą?

- Nemačiau dabartinių jų pažymų, nežinau, ką jie dabar rašo, man sunku pasakyti.

Pateikė?

LŽ žiniomis, uždarame Seimo Ekonomikos posėdyje dalyvavęs STT vadovas Valentinas Junokas parlamentarams sakė, jog ir jo vadovaujama institucija rekomendavo Vyriausybei neskubėti pasirašyti sutarties.

Seimo Ekonomikos komiteto narys Rimas Valčiukas LŽ patvirtino, kad pažymos ekspremjero A.Kubiliaus Vyriausybei buvo pateiktos, tačiau Vyriausybė vis tiek antrą kartą priėmusi sprendimą pasirašyti LISCO akcijų pardavimo ir pirkimo sutartį.

Jis sakė negalįs tiksliai prisiminti VSD pažymoje surašytos išvados, tačiau patvirtino, kad ji skambėjo maždaug taip: "rekomendavo atidėti sutarties pasirašymą, kol bus aiškios visos aplinkybės".

Versijos

"B.B.Bredo B.V." vakar oficialiai neatsisakė pirkti LISCO akcijų ir pasiliko galimybę iki šios darbo dienos pabaigos į Privatizavimo fondo sąskaitą pervesti pinigus už kontrolinį akcijų paketą.

Nepatvirtintomis žiniomis, trečiadienį LISCO pirkėjas atsiuntė VTF laišką, kuriame patikino turįs pinigų sumokėti už akcijas. Kol situacijos oficialiai nekomendavo nei VTF, nei Vyriausybės atstovai, buvo daroma daug prielaidų, kaip gali baigtis šis sandoris. Populiariausia jų - versija, kad "B.B.Bredo B.V." nesumokės už akcijas, nes tam neturi pinigų.

Dėl to, pasak LŽ šaltinių, ir buvo siekiama įkeisti LISCO laivus, tačiau teismui pristabdžius šį procesą pinigų gauti daugiau nėra iš kur.

Su šia versija buvo siejami ir galimi nauji įpareigojimai bei nauja akcijų kaina, kuriuos keisti VTF įpareigojo Valstybės kontrolė, remdamasi konkursinėje paraiškoje nurodytomis sumomis - vietoj 47,6 mln. JAV dolerių už akcijas "B.B.Bredo B.V." turėtų sumokėti 51,2 mln.

JAV dolerių, o investicijas padidinti nuo 76 mln. iki 92 mln. JAV dolerių.

Aptariami

Jeigu pirkėjas vis dėlto būtų sumokėjęs už akcijas, LŽ žiniomis, aukščiausiose valstybės institucijose slaptai aptariami visi įmanomi sutarties koregavimo ar net nutraukimo variantai. Preliminariai svarstoma ir suma, kurią Lietuva būtų turėjusi sumokėti pirkėjui už atsisakymą parduoti LISCO akcijų.

LŽ šaltinių teigimu, net ir nesumokėjusi pinigų už LISCO, "B.B.Bredo B.V." gali kreiptis į tarptautinį arbitražą, nes konfidencialia įvardyta sutarties informacija buvo svarstoma žiniasklaidoje.

Tarptautinės verslo teisės specialistai teigia, kad dėl kai kurių konfidencialių sutarties detalių paviešinimo LISCO pirkėjas, net ir nesumokėjęs pinigų, galėtų derėtis dėl atsiskaitymo pratęsimo bei delspinigių ar kompensacijos.