aA
). Naujasis Izraelio ambasadorius Avrahamas Benjaminas (Avrahamas Bendžaminas) Lietuvos Prezidentūroje ketvirtadienį pareiškė, kad abi šalys turi drauge kurti tarpusavio santykius, pagrįstus abipuse pagarba ir prisidedančius prie šalių gerovės.
"Mes nesame nepažįstami. Lietuviai ir žydai gyveno greta šioje žemėje septynis amžius. Dabar gyvename savo suvereniose šalyse ir turime kartu kurti ateitį", sakė ambasadorius ketvirtadienį, įteikdamas prezidentui Valdui Adamkui skiriamuosius raštus.

A. Benjaminas pažymėjo, kad lietuvių ir žydų valstybės yra mažos geografiškai, bet turi turtingą istoriją, o praeityje abiejų nepriklausomybė dažnai priklausė nuo kaimyninių šalių valios.

"Du tūkstančius metų žydai išsaugojo savo tikėjimą, kultūrą ir kalbą tremtyje. Lietuva taip pat turėjo tvirtai saugoti savo kultūrinį palikimą tuomet, kai politinė ir tautinė nepriklausomybė buvo neįmanoma", sakė diplomatas.

Jis pabrėžė, kad šimtmečiais žydai gimdavo ir gyvendavo Lietuvoje. Lietuvos žydų bendruomenė buvo žinoma pasaulyje, o Vilnius buvo vadinamas Šiaurės Jeruzale. Daug žydų dalyvavo aktyvioje politinėje veikloje ir kovoje dėl Lietuvos nepriklausomybės tarpukaryje. Tačiau šis laikotarpis baigėsi tragiškai, kai per Antrąjį pasaulinį karą beveik visa Lietuvos žydų bendruomenė buvo sunaikinta

Ambasadorius apgailestavo, kad per sovietų valdymą Lietuvos visuomenėje nevyko švietėjiška veikla, kuri Vakaruose padėjo suvokti holokausto pamokas ir užkirsti kelia antisemitizmui.

Pasak diplomato, dabar Lietuvoje vyksta vieša diskusija apie holokausto laikotarpį šalies istorijoje. "Mes sveikiname šį procesą ir tikimės, kad dialogas Lietuvos visuomenėje ir tarp Lietuvos bei Izraelio žmonių padės užgydyti kai kurias praeities žaizdas", sakė A. Benjaminas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.