aA
Prezidentas Valdas Adamkus pasirašė Prokuratūros įstatymo pataisą, pagal kurią šalies vadovui grąžinta generalinio prokuroro skyrimo teisė. Prezidento patarėjas teisės klausimais Armanas Abramavičius sakė BNS, kad pataisą, kurią Seimas priėmė antradienį, V. Adamkų pasirašė kitą dieną - trečiadienį.
Įstatymai numato, kad pasirašyti ar ne įstatymą šalies vadovas turi nuspręsti per 10 dienų. Įstatymo pataisa oficialiai įsigalios po paskelbimo "Valstybės žiniose".

Kaip žinia, iki šiol generalinį prokurorą skirdavo Seimas Teisės ir teisėtvarkos komiteto teikimu. Į sigaliojus Prokuratūros įstatymo pataisai, generalinį prokurorą skirs prezidentas Seimo pritarimu.

Prokuratūros įstatymo pataisą savo dekretu pasiūlė prezidentas, tikėdamasis, kad prokuratūra taps stabilesnė ir nepriklausoma nuo vykdomosios valdžios. Ketvirtadienį Lietuvos dienraščiai rašo, kad priėmus pataisą prezidentas skubiai ieško naujojo generalinio prokuroro.

Po įstatymo pataisos pasirašymo V. Adamkus susitiko su realiausiu kandidatu į šį postą - 51 metų Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Tardymo skyriaus viršininku Antanu Klimavičiumi. Dienraščio "Respublika" duomenimis, per pokalbį apie A. Klimavičių prezidentas susidarė gerą įspūdį.

A. Klimavičius 1971-1976 metais studijavo Vilniaus universiteto Teisės fakultete. Po to dirbo Marijampolės prokuratūros tardytoju, Lietuvos transporto prokuratūroje, buvo Vilniaus prokuratūros ypač svarbių bylų tardytojas, tapo šios institucijos vadovo pavaduotoju.

1993-iaisiais A. Klimavičius buvo paskirtas Vilniaus prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiuoju prokuroru. Jo vadovaujamas skyrius tyrė žurnalisto Vito Lingio žudikų bei kitų "Vilniaus brigados" narių bylas.

1988 metais A. Klimavičius pradėjo dirbti su korupcija kovojančios STT tardymo skyriaus viršininku. Artimiausiu metu V. Adamkus ketina susitikti ir su kitais galimais kandidatais.

Kaip skelbia dienraščiai, kuluaruose kalbama, kad į generalinio prokuroro pareigas pretenduoja ir dabartinis generalinio prokuroro pavaduotojas Kęstutis Betingis, Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka, Generalinės prokuratūros kvotos ir tardymo kontrolės skyriaus vyriausiasis prokuroras Vytautas Barkauskas, Valstybės saugumo departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Arvydas Pocius.

Anot "Respublikos", Prokuratūros įstatymo pakeitimui prieštaravę konservatoriai ketvirtadienio Seimo posėdyje ketina inicijuoti kreipimąsi į Konstitucinį teismą. Konservatoriai abejoja, ar antradienį priimtos pataisos neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Konservatorių įsitikinimu, prokuroro skyrimo tvarka pakeista tik tam, kad būtų nušalintas dabartinis generalinis prokuroras Kazys Pėdnyčia. Generalinio prokuroro postą K. Pėdnyčia užėmė 1997 metais, kai konservatoriai inicijavo prokuroro skyrimo tvarkos pakeitimą. Teisė skirti šį pareigūną iš prezidento rankų buvo perduota Seimui.

K. Pėdnyčios įgaliojimai nutrūks įsigaliojus antradienį priimtoms pataisoms, tačiau jis liks laikinai eiti pareigas, kol bus paskirtas kitas generalinis prokuroras. Kaip skelbia "Respublika", tikimąsi, jog jau kitos savaitės pradžioje prezidentas Seimui pristatys kandidatą į Generalinės prokuratūros vadovus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.