aA
Lietuvos ministras pirmininkas Andrius Kubilius Vokietijos laikraščiui pareiškė, kad yra "signalų iš Briuselio", jog Europos Sąjunga gali suteikti narystę Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims apie 2004-sius metus.
Kaip praneša naujienų agentūra "BridgeNews", A. Kubilius dienraščiui "Handelsblatt" taip pat sakė, jog Lietuva tikisi 2002 metais pradėti narystės derybas su NATO.

Anot A. Kubiliaus, Baltijos šalių priėmimas į ES neturėtų priklausyti nuo Lenkijos priėmimo į šį bloką.

"Kitos šalys neturėtų būti verčiamos laukti, jeigu Lenkija būtų nepasiruošusi narystei", sakė A. Kubilius. Paklaustas, ar jam nekelia susirūpinimo nepakankamos Lenkijos pastangos pasiruošti narystei, nes ji laikoma viena sąlygų prieš priimant kitas Rytų Europos valstybes, A. Kubilius atsakė, jog Lenkijos vyriausybė yra pažadėjusi paspartinti pasiruošimus.

Tuo tarpu už ES plėtrą atsakingas Europos Komisijos įgaliotinis Guenter Verheugen (Giunteris Ferhoigenas) Vokietijos žurnalui "Der Spiegel" pareiškė, kad naujos šalys iš Rytų ir Pietų Europos gali būti priimtos 2005 metais, ir jų gali būti iki dešimties.

Kaip praneša agentūra "Associated Press", įgaliotinis mano, jog 2005 metų sausio 1 dieną ES narėmis galėtų tapti anksčiau derybas pradėjusios Lenkija, Vengrija, Čekija, Estija, Slovėnija ir Kipras bei nuo šių metų besiderančios Slovakija, Lietuva, Latvija ir Malta.

Pasak AP, G. Verheugen pasiūlys ES viršūnių susitikimui gruodį, kad blokas nustatytų 2002-jų metų pabaigą kaip siektiną formalią derybų pabaigos datą, dar dvejus metus paliekant nacionaliniams parlamentams ratifikuoti narystės sutartis.

Toks scenarijus iš esmės atitinka Lietuvos planus baigti derybas 2002 metais ir iki 2004 metų būti pasirengusiai prisiimti narystės įsipareigojimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.