aA
Vatikanas pasmerkė Olandijos parlamentą, balsavusį už žmogaus orumą pažeidžiantį įstatymą dėl eutanazijos legalizavimo. Olandijos parlamento žemiesiems rūmams pritarus įstatymo projektui, ši valstybė, pirmoji pasaulyje įteisino prieštaringai vertinamą pagalbos nepakeliamoms kančioms užbaigti būdą.
Patient
Kitais metais už eutanazijos įstatymą balsuos ir, neabejojama, pritars Olandijos parlamento aukštieji rūmai. Kaip pabrėžė Vatikano atstovas Žoakinas Navaras-Valsas (Joaquin Navarro-Valls), labai liūdna, kad Olandija tapo pirmąja valstybe, pritarusia įstatymui, kuris prieštarauja žmogaus orumui.

Atstovo teigimu, tarptautinėms deklaracijoms dėl medikų etikos prieštaraujantis įstatymas yra tiesiog nesuderinamas su natūraliu žmogaus sąžinės dėsniu. Romos katalikų bažnyčios supratimu, gyvybė prasideda pastojimo ir baigiasi natūralios mirties akimirką.

Olandijos įstatymo šalininkai yra įsitikinę, kad jis gina ir išplečia pacientų teises bei legalizuoja jau seniai praktikuojamą reiškinį. Tuo tarpu oponentai nerimauja, kad įstatymas suteiks piktnaudžiavimo galimybių. Kai kas net įžvelgia paraleles su nacistine Vokietija, o kiti būgštauja, kad įstatymas sukels gydytojų savivalę - šie net atsisakysią gydyti tuos, kurie jiems nepatiks.

Naujasis įstatymas numato griežtus kriterijus: pavyzdžiui, kad numarinti, gerai viską apsvartę ir tvirtai apsisprendę, gali savo noru prašyti tik suaugę pacientai, kurių laukia nuolatiniai ir nepakeliami skausmai. Gydytojai savo ruožtu privalo informuoti pacientus apie tai, kas jų laukia, bei nuspręsti, jog kitos alternatyvos nėra. Taip pat būtina konsultuotis su kitu gydytoju.

Olandijos teisingumo ministerija įspėjo, kad taisyklių nesilaikantys gydytojai bus traukiami baudžiamojon atsakomybėn. Olandijos katalikų bažnyčia mano, kad įstatymas be reikalo paskatins daug žmonių pasitraukti iš šio pasaulio. Pagrindinė problema - sergantys ir save našta šeimai laikantys žmonės, antradienį sakė Vyskupų konferencijos atstovas. Eutanazijos įstatymui taip pat priešinasi pagrindinė opozicinė krikščionių demokratų bei mažesnės kalvinistų partijos.

Tuo tarpu valdančiosios "Liberalai D66" partijos atstovai teigia, jog tai - svarbus žingsnis į priekį, leisiantis žmonėms, kurie nori mirti, mirti žmogiškai ir garbingai.

Sprendžiant pagal naujausią eutanazijos organizacijų statistiką, olandų gydytojai pernai numarino, t.y. skyrė mirtinų vaistų, 2 tūkst. 216 pacientų. Apie 90 proc. pasitraukusiųjų savo noru buvo onkologiniai ligoniai. Manoma, kad tikrasis skaičius yra didesnis, nes apie 60 proc. visų eutanazijos atvejų niekam nepranešama.

Per 1998 metais atliktą Olandijos savanoriškos eutanazijos draugijos apklausą paaiškėjo, kad 92 proc. olandų pritaria mirtinų ligonių numarinimu jiems prašant. Tiesa, tam nepritarė apie 10 proc. bendros specializacijos terapeutų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.