aA
Austrija žada tiesiogines kompensacijų išmokas Lietuvos piliečiams, kurie per Antrąjį pasaulinį karą buvo nacių išvežti priverstiniams darbams į šią šalį.
Kaip antradienį pranešė Lietuvos URM, Vienoje apie šį įsipareigojimą pranešė Austrijos UR ministrė Benita Ferrero-Waldner (Benita Ferero Valdner). Ji susitiko su Lietuvos UR ministru Antanu Valioniu, kuris dalyvavo Vienoje vykusiame Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos Ministrų Tarybos susitikime.

Anot pranešimo, aptariant problemą dėl kompensacijų išmokėjimo į Austriją priverstiniams darbams išvežtiems piliečiams, B. Ferrero-Waldner "užtikrino, kad yra priimtas principinis sprendimas kompensacijas mokėti tiesiogiai Lietuvoje gyvenantiems nukentėjusiesiems".

Pasak ministrės, nukentėjusiems Lietuvos piliečiams atstovaujanti institucija turėtų perduoti Austrijos kompensacijų fondui tikslius duomenis ir nukentėjusiųjų paraiškas. Kaip BNS sakė Lietuvos URM Informacijos ir kultūros departamento direktorius Petras Zapolskas, ministrams pasiekus principinį politinį sprendimą, kompensacijų mokėjimo tvarka dar turės būti aptarta ir aiškiai nustatyta.

Kai tik bus galutinai suderinta kompensacijų mokėjimo tvarka, URM apie tai informuos visuomenę.

Nuo dešimtmečio pradžios Lietuvos piliečiai, siekdami gauti kompensacijas už nacių okupacijos metu patirtą žalą, būdavo priversti kreiptis į Rusijos ambasadą. Vokietija kompensacijas moka per Maskvoje įsikūrusį fondą. Lietuva siekia, kad kompensacijos nukentėjusiesiems būtų mokamos be tarpininkų. Šiuo metu URM derasi su Vokietija dėl tiesioginių išmokų.

Deportacijos metu buvę SSRS piliečiais, iš Austrijos gaus vienkartines kompensacijas. Didžiausias pinigines išmokas gaus priverstinai dirbę sunkius darbus asmenys - po 105 tūkstančius Austrijos šilingų (25,2 tūkst. litų).

Prievarta dirbusieji pramonės įmonėse gaus 35 tūkst. šilingų (8400 Lt.), žemės ūkyje - 20 tūkst. šilingų (4800 Lt.) kompensacijas. Anot Rusijos dienraščio, išvežtieji priverstiniams darbams asmenys, deportacijos metu buvę iki 12 metų amžiaus, gaus tą pačią kompensaciją, kaip ir jų tėvai.

Nacių specialiuosiuose gimdymo namuose gimdžiusios moterys arba priverstinai abortą patyrusios moterys papildomai gaus 5 tūkst. šilingų (1200 litų) kompensacijas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.