aA
Kūdikio laukimas – galimybė išsaugoti (ir pagerinti!) savo savijautą ir dar iki kūdikio gimimo išmokyti jį patį būti sveiku. Mes padėsime būsimoms motinoms atsikratyti būdingų problemų ir patarsime, kaip devynis laukimo mėnesius padaryti iš tiesų nuostabiais.
Alergija
Alergija
Norėdama nuimti kojų tirpimą, atsigulkite ant kairiojo šono ir pagalvėlės pagalba šiek tiek pakelkite kojas. Šios padėties dėka sumažės spaudimas pagrindinėje arterijoje, kuri eina kairiuoju kūno šonu. Pagerinti kraujo apytaką padės ir masažas.

Jei kojų tirpimas sustiprėja ir jį lydi rankų bei veido tirpimas, pasikonsultuokite su gydytoju. Tai gali būti padidinto kraujo spaudimo pasekmė.

PĖDOS

Galimos problemos

Tirpimas, pulsacija

Pėdos gali tirpti ir skaudėti dėl to, kad dėl padidėjusio estrogeno lygio organizme kaupiasi skysčiai.

Ką daryti

Kuo dažniau pėdas stenkitės pakelti ir masažuoti. Dėkite šaltus kompresus, grindimis pėda ridenkite kamuoliuką ar kitą apvalų daiktą, periodiškai atlikite sukamuosius pėdų judesius ir kuo mažiau vartokite druskos.

Yves Rocher kremas su levandų ekstraktu minkština pavargusių kojų pėdas ir šalina įsitempimą. O Ahava Advanced Foot Cream su mineralų kompleksu maitina pėdų odą ir apsaugo nuo skilinėjimo.

Daugelis kompanijų gamina specialius preparatus, kurie padeda nuo kojų ir pėdų tirpimo, šalina sunkumo ir įtampos pojūčius (Soin Jambes Lourdes iš Lierac, Stimulating Leg Gel iš Thalgo).

KŪNAS

Galimos problemos

Strijos

Nėštumo metu jungiamieji kūno audiniai dažnai išsiskiria ir netgi plyšta. Plyšimo vietose atsiranda strijos. Jos gali atsirasti jau trečiąjį nėštumo mėnesį, tačiau dažniausiai – paskutiniu nėštumo trimestru.

Ką daryti

Alergija
Alergija

Labai svarbu strijas pašalinti tik joms atsiradus. Kontrastinis dušas ir masažas aktyvina kraujotaką ir palaiko odos elastingumą. Ant krūtinės, pilvo ir klubų odos užtepkite migdolų arba abrikosų aliejaus ir masažuokite lengvais sukamaisiais judesiais. Šią procedūrą geriausia pradėti ne vėliau kaip trečią nėštumo mėnesį. Ją atlikinėkite po du kartus per dieną po maudymosi. Masažui taip pat labai naudinga vartoti minkštą plaušinį šepetėlį arba specialią masažinę pirštinę.

Egzistuoja ir specialios kosmetinės priemonės – daugelyje jų yra kolageno, kuris prasiskverbia į odą ir atstato odos pažeidimus. Pavyzdžiui, Vichy laboratorijose buvo sukurta speciali priemonė nuo strijų – Complete Action Anti-Stretch Mark Cream. Jį galima naudoti tiek profilaktiškai, tiek jau atsiradusių strijų naikinimui. Jeigu strijos vis tik atsirado, tai keletą mėnesių po gimdymo (tol, kol jos dar turi tamsiai rožinę spalvą) kosmetinių procedūrų pagalba su jomis dar galima kovoti.

Atsargiai – alergija

Dažnai dėl hormoninių pakitimų organizme oda tampa ypač jautri ir nepalankiai reaguoja netgi ir į įprastus produktus. O juk nėštumo metu bet koks erzinimas ir alergija yra ypač nepageidaujama. Todėl, prieš naudodamos naują kosmetinę priemonę, patikrinkite, ar ji jums nekelia alerginės reakcijos. Užtepkite jos ant vidinės rankos pusės ir alkūnės sulenkimo.

Būsimai mamai geriausia naudotis tų gamintojų produktais, kuriuos ji vartojo anksčiau ir neeksperimentuoti su naujomis firmomis ir ypač aktyviomis priemonėmis. Dabar gaminama labai daug priemonių, skirtų specialiai jautriai odai (Odelys iš Guerlain, Sencium iš Thalgo, Witch Hazel iš Biotherm).

Jei jūsų odą erzina bet kuris kremas, tai jums teks pereiti prie išskirtinai naminės gamybos kremų, kaukių ir losjonų. Neverta piktnaudžiauti ir intensyviu grimu. Pavyzdžiui, cheminiai dažikliai, esantys nekokybiškuose lūpų dažuose, gali neigiamai paveikti vaisių. Jokiu būdu nesinaudokite kosmetinėmis priemonėmis, kurių sudėtyje yra hormonų, biologiškai aktyvių medžiagų ir gyvsidabrio.

Pirkdamos kosmetiką, būtinai perskaitykite jos aprašą. Kartais gamintojas specialiai nurodo, ar konkrečią priemonę galima naudoti nėštumo metu. Šiuo periodu būkite atsargi su kremais, kuriuose yra eterinių aliejų. Šie skvarbūs junginiai lengvai patenka į odą, prasiskverbia į kraują ir gali neigiamai paveikti vaisiaus vystymąsi.

Bus tęsinys

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.