aA
Penktadienį 9 valandą 7 minutės Ignalinos atominė elektrinė vėl pradėjo tiekti elektros energiją šalies energetinei sistemai.
Elektrinė nutraukė energijos tiekimą trečiadienį, kai netikėtai dėl saugos sistemos klaidos buvo sustabdytas atominės jėgainės pirmasis blokas.

Antrasis atominės jėgainės blokas remontui sustabdytas nuo spalio pabaigos.

Pirmojo bloko reaktoriaus paleidimo operacijos buvo pradėtos ketvirtadienį vakare, turbina paleista ir pradėjo gaminti elektrą penktadienio rytą.

Penktadienį dešimtą valandą pirmasis blokas veikė 250 megavatų galingumu, iki dienos pabaigos numatyta pasiekti 750 megavatų galingumą - tokį pat, koks buvo iki elektrinės sustabdymo.

Specialistai dar neskelbia savo išvadų, kodėl pirmojo bloko apsaugos sistema blogai suveikė.

Ignalinos atominė jėgainė gamina apie 70 proc. elektros energijos šalyje. Jai sustojus iš pradžių elektros trūkumas buvo kompensuojamas energijos eksportu iš Rusijos, Latvijos ir Estijos, vėliau padidintas Lietuvoje esančių elektrinių galingumas.

"Lietuvos energijos" atstovai Eltai sakė, kad penktadienį Lietuvos elektrinių galingumas bus mažinamas iki to lygio, koks buvo iki atominės elektrinės sustojimo.

Šiemet tai trečiasis kartas, kai neplanuotai buvo sustabdyta visa atominė jėgainė. Dėl priešgaisrinės apsaugos klaidos, taip pat neatsargiam remontininkui pažeidus elektros kabelį elektrinė du kartus buvo priversta nutraukti elektros gamybą ir šių metų liepos pabaigoje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.